Енергосистема України: чи очікується покращення найближчими тижнями

Незважаючи на постійні обстріли з боку Росії та спекотне літо, яке призвело до зростання споживання, українська енергосистема найближчими тижнями може трохи стабілізуватися, повідомляє Дніпровська порадниця.

Заступник міністра енергетики Світлана Гринчук повідомила, що ситуація залишається складною, адже росіяни цілеспрямовано б'ють по енергетичних об'єктах, а спека змушує людей використовувати більше кондиціонерів.

Це, напевно, один з найважчих періодів, - зазначила Гринчук. - Проте ми робимо все можливе, щоб утримувати систему в стабільній роботі, синхронізованій з європейською електромережею. Нам допомагає як внутрішня генерація, так і графіки відключень.

Вона додала, що атомна генерація наразі покриває понад половину потреб в електроенергії.

Це наша базова генерація, яка забезпечує стабільність та синхронність системи, - пояснила Гринчук. - Хоча й з періодичними відключеннями, атомні станції дають нам це базове навантаження та генерацію.

Зараз в Україні триває ремонтна кампанія пошкоджених об'єктів, а також проводяться планові роботи на атомних станціях, щоб вони могли безперебійно працювати взимку.

Ми намагаємося, щоб протягом опалювального сезону всі підконтрольні нам блоки були в роботі, - підкреслила Гринчук. - Для цього їм потрібна заміна палива та технічне обслуговування. Це робиться не лише для забезпечення роботи взимку, а й для ядерної та радіаційної безпеки.

Також раніше ми писали До Дніпра не впускають фури. Для яких машин це обмеження не стосується