Фіалковий запах, намисто й браслети. На Дніпропетровщині росте дерево для музичних інструментів

На Дніпропетровщині показали, як виглядає маслинка вузьколиста. Цю рослину багато хто бачив, але не всі знають про її лікувальні властивості, повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на допис Олександра Важни.

Маслинка вузьколиста
Квіти і плоди маслинки мають неабиякі лікувальні властивості.
Птахи і дикі тварини теж ласують листями і плодами маслинки.
Дніпропетровщина. Приорілля.02.12.2023р. - написав Важна.

маслинка

Цікаво, що в коментарях люди впізнавали цю рослу і згадували своє дитинство, бо одні її люблять за ніжний аромат квітів навесні, інші - робили з її твердих насінних намисто, браслети.

скрин маслинка

А от ботаніки називають маслину вузьколисту інвазійним видом. Він потрапив до нас із Азії, не плутати із сріблястою маслинкою, яка походить із Північної Америки.

Коріння маслинки вузьколистої здатне фіксувати азот за допомогою бактерій Frankia, завдяки чому це дерево може рости навіть на неплідних кам'янистих схилах. Загалом до якості ґрунтів цей вид невибагливий, витримує навіть їх засолення, але погано переносить нестачу кисню.

В природі маслинка вузьколиста тяжіє до джерел води, хоча добре переносить спеку та посуху. На півдні України вона часто росте на пляжах та берегах лиманів. В горах зростає переважно на висотах 700—1300 м над рівнем моря, вище 2000 м не зутрічається.

Квітне в кінці травня — на початку червня, загалом цвітіння триває близько 10 діб. Пахощі маслинки вузьколистої солодко-медові і приваблюють багатьох перетинчастокрилих комах, а надто бджіл, які виступають основними запилювачами (вони збирають переважно нектар). Плоди достигають у серпні-вересні, їх охоче поїдають птахи. Насіння не перетравлюється у травній системі пернатих, після випорожнення воно потрапляє на землю і таким чином поширюється. 

маслинка

Плоди маслинки вузьколистої їстівні, на смак солодкі, з борошнистим присмаком. Цікаво, що вони обов'язкова частина 7 страв на перське свято Навруз. У Середній Азії та на Кавказі, в Криму плоди маслинки їдять свіжими як ласощі, готують різні національні страви. В кондитерській промисловості маслинку можна використовувати для виготовлення цукатів та інших виробів. Борошно з висушених плодів додають до пшеничного під час випікання солодкого хліба, булочок, печива, тістечок.

У народній медицині використовують плоди маслинки при хворобах травних органів як в'яжучий і обволікаючий засіб. Квіти використовують при простудних захворюваннях для втирання. У гомеопатії із стиглих плодів виготовляють настойки.

Маслинка вузьколиста має тверду, щільну деревину жовтого кольору, яку використовують для виготовлення столярних і токарних виробів та музичних інструментів. А от дрова з маслинки горять погано, даючи неприємний запах.

Нагадаємо, раніше ми писали: Курка в гранатовому соусі: східна насолода для вашого столу.