Пільговики в Дніпрі їздитимуть без обмежень. Але є нюанси

Останнім часом в медіа часто з'являлися новини, в яких йшлося про проблеми з перевезенням населення пільгових категорій. Одних не хотіли брати, бо в салоні вже були пільговики, з інших вимагали за проїзд, третіх взагалі виганяли з салону. Не завжди вистачало витримки у водіїв, здавали нерви у пасажирів-пільговиків. Не завжди на їх боці була й правда. Так, Дніпровська панорама раніше писала про водія, який. начебто, не хотів везти і вимагав проїзд з військового з інвалідністю. Наші кореспонденти розібралися в ситуації і виявилось, що причиною конфлікту стала відмова у пільговому проїзді жінці, так як в салоні вже були пільговики. Та нічого кращого для себе не побачила, як звела наклеп на водія.

Міська рада Дніпра прийняла круте рішення

Щоб убезпечити і водіїв, і пасажирів від подібних ситуацій, міська рада пішла на безпрецедентні умови і прийняла компромісне рішення про перевезення пільговиків у міських автобусах. Зокрема, в Дніпрі в автобусах перевозитимуть пільговиків у необмеженій кількості з 10:00 до 15:00.

До 10:00 та після 15:00 кількість пільговиків у салонах зменшать до двох у автобусах малої містковсті і до чотирьох - у великих автобусах.

Коментар департаменту транспорту Дніпровської міськради

Заступник начальника управління транспорту департаменту транспорту та транспортної інфраструктури ДМР Іван Васючков на брифінгу 4 грудня зазначив, що від 2017-го року держава взагалі не компенсує пільгові перевезення. У Дніпрі натомість діє муніципальна програма, яка дозволяє відшкодовувати перевізникам з бюджету громади до 10 % від кількості сидячих місць за кожен рейс.

Васючков

За його словами, зараз, аби «вижити», АТП змушені зменшити кількість пільгових перевезень.

За рік з бюджету компенсуємо до 2 млн пільгових перевезень. Фактично ж ця цифра становить від 8 до 10 млн таких поїздок щороку. Спільно з перевізниками провели нараду і дійшли компромісного рішення. До 10:00 та після 15:00 кількість пасажирів пільгових категорій зменшена до 2 осіб для автобусів малої місткості, до 4  – для автобусів середньої місткості та до 6  – для автобусів великої місткості. Однак у період із 10:00 до 15:00 пасажирів пільгових категорій перевозитимуть у необмеженій кількості. Є низка варіантів щодо вирішення цього питання. Або збільшувати розмір компенсацій. Це на сьогодні неможливо, а з наступного року – тим паче, оскільки з міського бюджету забирають військовий ПДФО. Або підвищувати вартість проїзду. Це також негативно у фінансовому плані може вплинути на містян, які користуються громадським транспортом. Тому впровадили варіант – зменшення пільгових поїздок. У салонах автобусів будуть відповідні оголошення, — зазначив Іван Васючков.

Як це бачать перевізники

За словами директора ТОВ «Автотранссервіс» Андрія Руссавського, у жовтні в місті склалася важка економічна ситуація щодо пасажирських перевезень.

Руссавський

Це пов’язано з подорожчанням пального, мастила, запчастин та інших складових пасажирських перевезень. Тому зменшення перевезень пільговиків – це вимушений захід, аби хоч якось «вижити», зокрема й купувати нові запчастини для автотранспорту. Це передусім безпека пасажирських перевезень, - зазначив  Андрій Руссавський.

Додамо, що зміни стосуються лише автобусних маршрутів. Електротранспорт перевозитиме пільговиків як і раніше.

Нагадаємо, раніше ми писали: Водії хапаються за серце. В Україні з 1 грудня важливе нововведення