Гарний, але небезпечний для дітей та алергіків. На Дніпропетровщині помітили павука-осу

У Новомосковському районі Дніпропетровської області місцеві жителі помітили отруйного різнобарвного павука-осу, повідомляє Дніпровська панорама.

Як виявилося, це був павук Агріопа Брюнніха, який відомий своїм досить болючим укусом та незвичайним забарвленням.

Взагалі цей павук живе у теплому кліматі, на півдні України. Очевидно, високі температури, які ми зараз спостерігаємо, сприяють тому, що павук дістався й до наших країв. Також однією з характерних відмінних рис цієї групи павуків є їх здатність розселятися за допомогою павутинок з висхідними потоками повітря.

павук оса

Як виглядає

Аргіопа – досить великий павук. Довжина тіла дорослої самки в середньому становить 3 сантиметри, але зустрічаються і більші екземпляри. Самці мають набагато менші розміри – у середньому довжина тіла не перевищує п'яти міліметрів. Самку аргіопа дізнатися досить легко за її яскравим забарвленням. Голова має чорне забарвлення, головогруди покриті густими волосками попелястого кольору, черевце смугасте (чергуються яскраві жовті та чорні смужки). Ноги самок дуже довгі, пофарбовані в чорний колір з жовтими жовтими кільцями. Через наявність смужок самки аргіопу було названо «павук-зебра». Самці не мають такого яскравого забарвлення, їхнє тіло має або чорний, або сірий колір.

павук-оса

Небезпека

Павуки аргіопа не становлять великої небезпеки для людини, тому що їх отрута досить слабка. Укусити людину може тільки самка цього павука і те, якщо взяти її до рук. Сам укус досить болючий, тому що свої органи, що жалять, павук вводить дуже глибоко під шкіру. Через кілька секунд після укусу місце навколо ранки починає червоніти і розпухати, з'являється почуття оніміння. Через кілька годин біль починає затихати, а пухлина проходить через дві-три доби. Справжню небезпеку укуси аргіопи становлять дітям та людям, у яких спостерігається алергія на укуси комах.

Павук-оса любить селитися в малиннику, тож треба бути обережним, збираючи там ягоду.

Нагадаємо, раніше ми писали: Увірветься сильне пекло: Україну накриє потужна спека під +40