Геннадій Корбан про позбавлення його громадянства: Для себе я визначив кілька версій (відео)

Вже декілька тижнів не вщухає скандал з позбавленням громадянства Геннадія Корбана, пише Дніпровська панорама. У інтерв'ю BBC Ukraine сам голова Штабу оборони Дніпра озвучив декілька версій того, чому це могло статися.

Геннадій Корбан відзначає - він і сам здивований з цього приводу і так і не отримав пояснень від влади. Однак для себе він визначив кілька версій, які більш менш сформульовані.

Версія 1: Зустріч з Вікторією Спартц

Перша версія, часто згадувана - що нібито я зустрічався з американським політиком від Республіканської партії Вікторією Спартц і мав з нею якісь численні контакти, - каже Корбан. -

Я одразу хочу відповісти на це запитання, про всяк випадок, якщо воно у когось є, і може виникнути у вас, як у журналіста. Я зустрічався з Вікторією Спартц один раз, коли вона була проїздом у Дніпрі, вона їхала із Запоріжжя і проїжджала через Дніпро, бо дорога лежить через Дніпро. І, справді, вона відвідала штаб оборони.
Оскільки Вікторія Спартц брала, наскільки я поінформований, участь у підписанні ленд-лізу для України, і там навіть, здається, президент Байден подарував їй ручку, якою підписав ленд-ліз, вона стояла у нього за спиною - теж людина відома... Ну як можна не зустрітися з людиною, якщо вона проїжджає повз?

ленд-лиз

Раніше ми розповідали, як сама Вікторія Спартц прокоментувала скандал

За словами голови Штабу оборони Дніпра, з конгресвумен говорили переважно про те, як потрібно комплектувати бойові бригади озброєнням і як треба складати заявки:

Бо знову ж таки некомпетентність якихось чиновників у Міністерстві оборони, некомпетентність якихось військових, які може і не повинні бути в цьому компетентні, у Генеральному штабі - я не називаю прізвища, тому що я їх навіть не знаю. Тобто не можна дати заявку - дайте нам 500 танків, 700 ракет, 800 систем таких і 25 літаків - ну такого не буває. І вона пояснювала мені потім, що озброєння постачається під завдання. Наприклад, є така бригада, яка тримає ось таку ділянку фронту, у ​​цієї бригади є воєнні завдання, і ці завдання - це ж планування, це не просто так, що сьогодні командир піднявся зранку і каже - атакуємо тут. Ні. Це планування. І відповідно до цього планування комплектується озброєння.
Я це слухав і мені це було цікаво, бо це правильна постановка питання. Але я сказав, що, вибачте, я, на жаль, настільки не впливаю на цей процес, але ви формулюєте дуже правильно все це. І я думаю, що всі бойові комбриги хотіли б саме у такому ключі розглядати питання постачання озброєння, але це не наша прерогатива, не наша компетенція. Тобто це компетенція Генштабу, компетенція Міністерства оборони, і це вже з ними говоріть. Ось, власне, вся розмова з Вікторією Спартц.

Геннадій Корбан каже: не обговорював з американською гостею ані Офіс президента, ані якихось людей, які працюють в Офісі президента, ані обстановку в країні чи внутрішньополітичні питання:

Я навіть, чесно кажучи, спочатку не знав, з якої вона партії. Тобто потім мені вже сказали, що вона республіканець. Ну, для мене республіканець, демократ - я настільки далекий від американської політики, що, тим більше перебуваючи на війні, мене не цікавило - демократ, республіканець, має це значення, не має значення. Я взагалі раніше ніколи не зустрічався з американськими політиками. Ну, через свою посаду, людина захотіла поговорити - хіба я можу відмовити? Якщо відмовити - це просто невігластво. Тим паче американському політику. Людині, яка підписувала ленд-ліз. Мені коли сказали, що вона має відношення до підписання ленд-лізу - для мене це була ключова штука, на яку я відреагував, тому що це ленд-ліз - це зброя, це ресурси, це логістика, це паливо - мені це цікаво. Ось - це одна версія. Інших зустрічей у мене з Вікторією не було, я не перебуваю у жодній комунікації, знаєте, щоб сказати "Вітаю! Це я! Добрий вечір - ходімо вип'ємо кави". Такого немає.

Версія 2: дружба с Юрієм Бутусовим

Друга версія, яку артикулювали в українській пресі - дружба з журналістом Юрієм Бутусовим. Геннадій Корбан так коментує ці чутки:

Ну, давайте так, я теж досить відверто тут говоритиму - я з Бутусовим дружу з 2010 року. У мене стався конфлікт із чинним на той час президентом Януковичем. Бутусов - учасник Майдану першого, вірніше, і першого, і другого. Це був уже другий Майдан, 13-14 рік. Але ми дружимо з ним з 2010 року, коли Янукович прийшов до влади. І це не означає, що я маю відношення до Цензор.НЕТ, яке належить Бутусову. Якщо хтось думає, що він мені належить, чи ще якійсь людині, чи там є якесь коло акціонерів - це неправда. Ось я абсолютно чесно компетентно це заявляю. Це можна перевірити через реєстр. Багато хто скаже - та, ну, що таке реєстр, ви ж йому гроші даєте. Дивіться, Бутусов - це не та людина, якій можна дати гроші. Тобто він такий моральний авторитет. І тому його дуже поважають, зокрема серед військових. Тому що це один із небагатьох журналістів, який не бере гроші: ні за якісь матеріали, ні за зняття, ні за постановку.

Бутусов

Раніше ми писали: Відомий журналіст Юрій Бутусов розповів, про що говорить ситуація з позбавленням громадянства Корбана

Також Корбан підтверджує: Бутусов - частий гість у нього вдома.

У ті моменти, коли він виїжджав на фронт або повертався з фронту, він зупинявся у мене вдома. А це комусь не сподобалося. Чому не сподобалося? Бутусов критикує владу. Бутусов дуже гостро критикує владу через різні скандали, в які вони потрапили. Це резонансні речі. Це зрив оборонних замовлень. Ну, тобто просидів міністр оборони, якого призначили вже за цієї влади, півтора року, не зробив жодної закупівлі. Але як таке може бути? Тобто, у нього було завдання нічого не робити. Розумієте? І Бутусов це критикував, - нагадує він.

Версія 3: системне непорозуміння між регіональною владою та Кабміном

Називає Геннадій Корбан і третій, найбільш імовірний, на його думку, варіант. Це системне нерозуміння, скажемо так, яке виникло вже в процесі війни між регіональною владою та Кабінетом міністрів.

Міста включилися активно у війну: Харків активно включився, Дніпро активно включився, Миколаїв включився, Запоріжжя. У Запоріжжі, на жаль, немає мера, тому там активність така собі.І міста активно беруть участь у допомозі. Армія, тому що вони повинні розміщувати військових. Вони мають приймати медичну логістику, так. Вони мають приймати тіла загиблих. Це ж не везуть у село і не закопують, вибачте. Привозять до міста, треба зробити судово-медичну експертизу, треба вчасно поховати тіла, але залишити файл для того, щоб родичі могли ідентифікувати. Це багато складнощів. Це навантаження лягло на міста. Але із містами ніхто не розмовляє. Тобто немає зворотного зв'язку з Кабінетом міністрів, намагаєшся звернутися - дивіться, тут є такий технічний момент, його треба вирішити. А там зайняті іншими речами, - ділиться враженнями голова Штабу оборони Дніпра.

Також він наголошує: з першого дня кожне місто, кожна регіональна влада прийняла так звану програму допомоги, програму тероборони. Адже гроші, що були у бюджетах, капітальні витрати, можна легко витрачати на армію, на територіальну оборону. Що, власне, і було зроблено, у Дніпрі.

Я вам скажу, що Дніпро на 1 серпня перевиконав бюджет. Це свідчить про що? Про те, що економіку переставили на воєнні рейки. І це є унікальна ситуація. Немає жодного міста, яке могло б повторити цей унікальний досвід! Країна не може повторити цей унікальний досвід. А Дніпро вийшов із плюсом. І це другий місяць поспіль. Хоча у перші місяці був провал, - каже Геннадій Корбан та припускає, що це і не сподобалося Кабміну - виникли незрозумілі ревнощі.

корбан бюджет

Незважаючи ні на що, Геннадій Корбан каже: обов'язково повернеться в Україну - з паспортом чи без нього:

Звичайно, безумовно, я повертатимуся в Україну - це моя Батьківщина, це моя країна. Я народився в Україні, в Україні мешкають мої батьки. Старі, хворі, мама не рухається. В Україні могила мого сина, який загинув 21 року у січні місяці, тож я не можу кинути Україну ні за що! Ані з паспортом, ані без паспорта.

Раніше ми писали: Геннадій Корбан: Дніпропетровщина для ворога буде як Сталінград (відео)