Головний диригент дніпровської опери: про творчий шлях, президентський оркестр та особисте (ексклюзивне відео)

Оперний спів зачаровує. Поціновувачі класики у Дніпрі мають змогу насолодитися ним у театрі опери і балету. У закладі культури триває ювілейний п’ятдесятий сезон. Проте, для того, щоб виховати професійного співака, потрібні роки важкої та наполегливої праці. За лаштунками театру ми зустрілися з новим головним диригентом Ігорем Пучковим, який керує творчим процесом. Поговорили про його творчий шлях, а також про підготовку майбутніх зірок сцени. Подробиці - а ексклузивному відео "Дніпровської панорами".

Головний диригент оперного театру – із творчої родини. Для прикладу, його прабабуся навчалася у видатного композитора, автора всесвітньовідомого «Щедрика» Миколи Леонтовича.

Батько в мене працював у театрі багато років головним хормейстером, власне з самого початку заснування театру. Мама була головним хормейстером філармонії, лауреат міжнародних конкурсів, батько - Заслужений діяч мистецтв. У нас така, можна сказати, династія. Дід був директором музичної школи, прадід - просто школи директором, прабабка вчилась у Леонтовича, - розповів головний диригент Дніпровського академічного театру опери та балету Ігор Пучков.

Свій творчий шлях головний диригент дніпровської опери почав у юні роки. Його вибір припав на скрипку.

Я скрипкою почав займатися з пяти років, я тероризував усю свою родину, що я хочу займатися на скрипці і мене, зрештою, віддали на скрипку. Десь через рік я вирішив, що я скрипкою займатися не буду, потім з тим боровся, а ближче до вступу в училище, це вже було свідоме рішення, я був свідомий, що музикантом я хочу бути, я хочу цієї професії і бути з цими людьми. В принципі, коли я вступав до музучилища, це вже напевно 16-16 років, я усвідомлював, що я хочу бути скрипалем, - згадує диригент.

Однією із найяскравіших сторінок творчої біографії Ігоря Пучкова стала робота у президентському оркестрі та виступи на офіційних заходах перед першими особами держави.

Цей колектив - він досить специфічний. Розпочнемо з того, що він підпорядкований Міністерству оборони України, і там трошки інше ставлення до дисципліни, проведення заходів має певну специфіку. Тобто, ми повинні бути готові на всі 100 відсотків, і в певний момент, проміжок часу може відбутися захід. От власне треба бути готовим в цей момент виконати. Викликати можуть в будь-який час. Складнощів для академічних, класичних музикантів: там менше академічної класичної музики, більше, скажімо, офіційної музики, - розповідає Пучков.

Наразі Ігоря Пучкова запросили до Дніпровського академічного театру опери та балету на посаду головного диригента. Він поєднує і творчу, і адміністративну діяльність.

Мені здається, що в мене з колективом є контакт. В мене до людей є повага. Я до людей ставлюся як до рівних, абсолютно. Ставлюся не як керівник, а як людина, яка повинна приймати рішення. В людях ціную порядність і професіоналізм. На цих речах будую взаємовідносини з колективом, - говорить диригент.

Одна з провідних оперних співачок Дніпра – Тетяна Галкіна. У театрі вона понад десять років.

Це мій одинадцятий сезон в театрі. Я вважаю, що якийсь пройшов етап, такий цікавий, зараз співаю вже провідний репертуар театру. Дуже люблю це, обожнюю нашу оперу, люблю це місто, дуже натхненно і позитивно маю налаштування на цю роботу, постійно, всі 11 сезонів, і цей не є виключенням, - каже співачка.

Тетяна розповідає про роботу з новим головним диригентом. Досвід Ігоря Пучкова її надихає.

Диригент для мене це не просто важлива людина, це якось поєднує в собі продукт, той який глядачеві здійснився б та був реалізований. Це підготовка, починаючи з кожного соліста, хору, оркестру. Це людина, яка впливає на весь творчий курс життя театру. Скажімо, це такий капітан музичного корабля, якщо ми маємо в театрі багато напрямків - адміністративний і творчі в різних цехах, то ось ця людина направляє наш музичний курс. Я вважаю, що це велика вдача, що саме Ігор Валентинович став нашим головним диригентом. Це людина - відома в країні, із династії музикантів, мені дуже було приємно, що саме його тато приймав мене на роботу в театр, дуже теплі спогади і я думаю, що це продовження в цьому поколінні - це теж дуже такий потужний поштовх для творчої реалізації себе як головного диригента. На моє сприйняття, що це теж буде мати великий такий поштовх, велику основу, - говорить солістка театру.

Насамкінець розмови солістка опери ділиться планами на ювілейний творчий сезон.

Зараз ми готуємо до відновлення дуже фантастичний, прекрасну оперу Верді "Ріголетто", я буду співати там Маддалену, це така дуже незвичайна характерна героїня, через яку дуже інтенсивно розвиваються події в сюжеті. Це для мене дуже цікава робота, зараз надихаємося та будемо випускати. Ще співаємо дуже багато опер, які зараз поїдуть на гастролі до Англії. Це "Кармен" - я співаю партію Кармен, "Батерфляй" Пуччіні - я співаю партію Сузукі, тобто дуже інтенсивне життя попри те, що зараз дуже складне становище, війна в країні, - наголосила Тетяна Галкіна.

Та попри військову агресію дніпровська опера чекає на свого вдячного глядача.

Докладніше - у відео:

Нагадаємо, раніше ми писали: Кроки старого Дніпра: рідкісний випадок, коли задній двір красивіший за фасад (фото)