ГРВІ та грип: хвороби нікуди не зникли

Фахівцями в сфері охорони здоров'я в усьому світі була відзначена тенденція зниження числа хворих на сезонний грип та інші респіраторні вірусні хвороби. На тлі пандемії коронавірусної інфекції грип відійшов на другий план, що абсолютно неправильно. 

Серед фахівців поширена думка, що в 2020-2021 роках не варто беззаперечно довіряти статистичним даним, які стосуються поширеності грипу і ГРВІ. З огляду на завантаженість лабораторій і пріоритет діагностики коронавірусної інфекції, іншим респіраторним захворюванням, можливо, не приділяється належної уваги.

З другого боку, люди з ослабленим імунітетом, які потенційно могли заразитися вірусом грипу, захворіли Covid-19, від чого статистично вони були зараховані до групи коронавірусних хворих. Незважаючи на тяжкість перебігу Covid-19, все ж не варто забувати про інші гострі респіраторні хвороби, в тому числі, про грип. Без ефективної терапії, а також у разі прогресування патології, все може закінчитися серйозними ускладненнями. 

Грип може бути викликаний декількома штамами вірусів і є однією з найбільш поширених патологій. Особливо швидко кількість хворих збільшується в зимовий, весняний період. 

Клінічні ознаки

Відмінною особливістю розвитку грипу є гострий початок. Найчастіше людина може вказати з точністю до 1-2 годин, коли з'явилися перші ознаки захворювання. Її починає турбувати озноб, різка слабкість, відсутність апетиту. Температура може досягати 40 градусів, нежить з'являється через 2-3 дні від початку патології. При прогресуванні грипу людину починає турбувати кашель, біль в грудній клітці. Крім того, спостерігається ломота в тілі, суглобах, біль в м'язах, світлобоязнь. 

Якщо на даному етапі людина не звертається до лікарні, не проводиться лікування, симптоматика захворювання наростає. Так, людина відзначає задишку, утруднене дихання, сплутаність свідомості, запаморочення. Судоми, зниження діурезу (зменшення добового об'єму сечі) може бути пов'язано зі зневодненням внаслідок вираженого потовиділення, недостатнього вживання рідини і прискореного дихання. 

Серед ускладнень грипу слід виділити бронхіт, пневмонію, синусит, міокардит, енцефаліт, а також ураження інших внутрішніх органів. 

Що стосується ГРВІ, клінічні симптоми хвороби менш виражені. Захворювання починається поступово, при цьому температура зазвичай не перевищує 37,5 градусів. Людина відзначає чхання, закладеність носа, нежить, біль у горлі. Кашель з'являється рідко, а ломота в тілі - виражена не сильно. 

Лікування

Щоб правильно поставити діагноз і, як можна швидше, почати терапію, необхідно звернутися до фахівців. На порталі Likarni.com можна знайти необхідного фахівця, вибрати потрібну клініку і записатися на прийом в будь-який зручний час. Онлайн-запис дозволяє уникнути довгих очікувань у черзі, тим самим зменшити тривалість контакту з іншими хворими людьми. При виникненні питань можна задати їх консультантам. 

Лікування грипу, ГРВІ в основному включає: 

  •  противірусні засоби; 
  • антисептичні розчини від болю в горлі; 
  • судинозвужувальні засоби від нежитю; 
  • вітаміни; 
  • муколітичні, протикашльові препарати; 
  • жарознижуючі медикаменти; 
  • антибіотики (при розвитку ускладнень). 

Крім цього, пацієнту рекомендується спокій, тепле пиття, «вітамінне» харчування, регулярне провітрювання кімнати. 

Профілактика

Незалежно від того, чи хочемо ми уберегти себе від Covid-19, сезонного грипу або ГРВІ, правила профілактики практично однакові. Вони включають: 

  • використання маски; 
  • особисту гігієна, в тому числі використання антисептиків в громадських місцях; 
  • повноцінний відпочинок; 
  • правильне харчування; 
  • прогулянки на свіжому повітрі; 
  • контроль над активністю хронічних захворювань; 
  • курс вітамінів; 
  • провітрювання, вологе прибирання в квартирі. 

Зауважимо, що самолікування може бути не тільки неефективним, а й небезпечним для здоров'я. За появи перших ознак хвороби рекомендується проконсультуватися з лікарем. Особливо це стосується людей, які входять до групи ризику, а саме вагітні жінки, діти до 5-ти років, люди старше 65-ти років, а також ті, хто страждає на тяжкі хронічні недуги, онкологічну патологію, імунодефіцит.

Likarni.com — з піклуванням про ваше здоров’я!