Йшов дим з уламка, який витягли з тіла бійця. У Дніпрі хірург творить дива, рятуючі поранених (відео)

Війна в Україні вносить свої корективи в роботу лікарів. Медикам доводиться зіштовхуватися з новими викликами та нетиповими для їхньої практики випадками. Один із таких випадків трапився з лікарем-хірургом Володимиром Галенком у Дніпрі. Про це повідомляє Дніпровська панорама з посиланям на DniproTV.

Володимир Галенко працює лікарем-хірургом у Дніпровській міській клінічній лікарні. Він розповідає, що з початком повномасштабного вторгнення росії в Україну робота лікарів стала набагато складнішою.

Ми давно звикли, що з 2014 року у нас іде війна, лікарня надавала допомогу пораненим, з контузіями, це не було десь, ми з цим були знайомі. Але широкомасштабний наступ, ракети, які влучають у місто, і почуття невизначеності, чи дійдуть орки сюди чи не дійдуть…

Далі робота, надання допомоги, якісь перев'язки, обстеження. Доки це все налаштувалося, допомагали з їжею. Я пам'ятаю, телефонує медичний директор, каже, що збирайтеся, приїжджайте — відчиняєш холодильник, вигрібаєш, складаєш у сумку, сідаєш у машину, береш двох-трьох чоловіків і приїжджаєш в лікарню, — ділиться Володимир Галенко.

Військові травми значно відрізняються від тих, з якими звикли працювати лікарі у цивільному житті. Медикам довелося швидко вчитися.

З військовою травмою доводилося знайомитися, читати, навчатися, щось піддивлятися на ходу. Серед таких найскладніших, найважчих випадків для мене, це хлопець, який отримав поранення в плече, йому надали допомогу в польовому шпиталі, привезли до нас.

При первинному огляді нічого не викликало підозри, кістки були цілі, рука працювала. А вранці його почав турбувати сильний біль у животі, ми його терміново прооперували і виявилось, що величезний уламок, сантиметрів 5 чи 6, який зайшов у плече, пробив плече, праву легеню, наскрізь пробив печінку і застряг у товстій кишці, я знайшов цей уламок, це впринципі найбільший уламок, який мені доводилося діставати з тіла людини.

Уламок був незвичайний, він, як потім мені пояснили, був з якоїсь запалювальної карбідної суміші, як тільки на нього потрапляла волога, він починав виділяти дим з карбідним запахом, — розповів Володимир Галенко.

Хлопцеві вдалося вижити, і він зараз перебуває на реабілітації.

Володимир Галенко — один із багатьох лікарів, які щодня ризикують своїм життям, щоб рятувати життя інших. Його історія — це яскравий приклад героїзму та самовідданості українських медиків.

Додаткова інформація:

Уламок, який дістав Володимир Галенко, був зроблений із карбідної суміші. Такі суміші використовуються для виготовлення саморобних вибухових пристроїв. При попаданні вологи в суміш відбувається хімічна реакція, в результаті якої виділяється ацетилен. Ацетилен — це горючий газ, який може призвести до пожежі або вибуху.

У випадку з пораненим бійцем уламок з карбідної суміші потрапив у товсту кишку. Коли волога з їжі потрапляла на уламок, відбувалася хімічна реакція, в результаті якої виділявся дим. Цей дим викликав сильний біль у животі у бійця.

Володимир Галенко оперативно прооперував бійця і дістав уламок з його тіла. Це дозволило врятувати життя бійця.