Кава, труси та фотокамери на одному прилавку: що можна було знайти у комісійках Дніпра у 80-90-х

У 80-90-х роках комісійні магазини були невід'ємною частиною життя Дніпропетровська. Вони були місцем, де не тільки шукали дешеві товари та унікальні раритети, а ще і простором для спілкування та обміна новинами, повідомляє Дніпровська панорама.

Що купували

У комісійних магазинах можна було знайти все: від одягу та взуття до меблів та електроніки.

комісійні магазини Дніпро

Наприклад, у комісійці на вул. Леніна був великий відділ Фото-годинники, радіоелектроніка, де продавався великий асортимент техніки – від дзеркальних фотокамер до фірмових магнітофонів Sony, Panasonic, SHARP тощо.

За спогадами Сергія Потапенка, люди частенько вишиковувалися там мало не в три ряди, щоб просто подивитися на імпортну техніку вартістю тисячі рублів (при зарплаті в 150 р.).

Дніпрянка Ірина добре пам'ятає комісійку на пр. К. Маркса навпроти Алеї художників:

У 90-ті я була студенткою, на стипендію сильно не розгуляєшься. Здебільшого ходили туди "подивитися". Зараз смішно згадувати - на одному прилавку лежали по сусідству труси, годинники, стояли банки з кавою. Добре пам'ятаю, що було багато різних меблів та посуду.

Про комісійки у 80-х пам'ятаю тільки, що мама намагалася здати туди пальто – майже нове, чомусь не підійшло їй. Так от, прийняли його лише з третьої спроби!”

Коли з’явилися та чому

комісійні магазини Дніпро

Комісійні магазини виникли в СРСР у 1960-х роках. Вони були призначені для того, щоб допомогти людям, які хотіли продати або обміняти свої речі. У Дніпропетровську перші комісійні магазини з'явилися в середині 1970-х років.

У 80-90-х роках комісійні магазини стали особливо популярними. Це було пов'язано з декількома причинами. По-перше, у цей час в СРСР почався дефіцит товарів. Комісійні магазини пропонували широкий вибір товарів, яких не можна було купити в звичайних магазинах. По-друге, в цей час почалася економічна криза. Люди стали шукати дешеві товари, а комісійні магазини пропонували хорошу альтернативу звичайним магазинам.

комісійні магазини Дніпро

Чи є зараз

До речі, у Дніпрі комісійки існують і сьогодні. Туди можна здати непотрібні речі у хорошому стані та отримати за це гроші. Однак комісійки мають свої суворі правила. Вони приймають одяг за сезоном. Речі мають бути чистими та цілими. Також слід розуміти, що в магазинах існують дні прийому. Речі оцінюють, після чого до вартості додають 30 – 50 % за реалізацію. Якщо річ довго не продається, ви повинні її забрати. Якщо ж покупець знайшовся, тільки після оплати ви зможете отримати гроші. Також є комісійки, які приймають стару, можливо, навіть неробочу техніку. Адреси комісійок:

  • "Рестарт", вулиця Березинська, 28а;
  • "Куточка щастя", вулиця Боброва, 19а.

Головне фото - Володимира Рязанова з архиву фб-спільноти "Історія в фотографіях. Екатеринослав-Дніпропетровськ".

Також раніше ми писали Санки, сніжки, гірки, ковзанки. Як в Дніпрі діти у 80-ті гуляли взимку (фото)