Кидають дітей напризволяще. На Дніпропетровщині помітили бджолу-зозулю (фото)

Зозуля не така погана мати, як про неї думають. Її спосіб вирощування потомства перейняли й деякі бджоли. Одну з таких незвичних комах зняв на фото дніпрянин Андрій Жила, повідомляє Дніпровська панорама.

Образ бджоли асоціюється у нас з неймовірно працелюбним комахам. Вони цілий день збирають нектар, невтомно перелітаючи з квітки на квітку, будують неймовірно складне житло, підтримують у ньому потрібний мікроклімат, і все це заради майбутнього покоління. Виростити здорове потомство і забезпечити подальше існування бджіл — це найважливіше завдання кожного бджолиного рою.

бджоли на сотах

Але, виявляється, далеко не всі бджоли такі старанні трудівниці. Серед цих комах є тисячі видів, яких сміливо можна назвати дармоїдами і паразитами. Вони використовують інші види бджіл як няньок і годувальниць для свого потомства.

Целіоксиси - один з найбільших родів бджіл, що включає понад 480 видів. До цих комах відносяться так звані бджоли-зозулі, які відкладають свої яйця в гніздах інших бджіл.

бджоли

Личинка чужого виду вилуплюється і починає їсти провізію, дбайливо приготовану господарями. Такий спосіб виживання виду називається клептопаразитизмом. В ході еволюції паразитучі види бджіл втратили здатність збирати пилок, щоб переносити його в гніздо, а отже, і вигодовувати потомство вони просто не вміють. Відпоідно вони ніяких гнізд не будують — архітектурні навички були втрачені після того, як ці хитрі пристосуванці зрозуміли, що для легкого і безтурботного життя вулик будувати зовсім не обов'язково.

Єдина прикрість, ці види бджіл можуть зникнути, бо у вуликах з часом навчилися розрізняти личинки свої та чужі і вбивати таке потомство. Тому з кожним роком незвичну бджолу-зозулю побачити все складніше.

Нагадаємо, раніше ми писали: Клоп-німфа, муха, що нагадує робота, та інші незвичайні комахи Дніпропетровщини (фото)