Чи варто кип'ятити воду та в чому користь кип'ятіння води: поради для дніпрян

Останні події у багатьох людей в Україні знову починають викликати "старі-нові" питання про те, чи варто кип'ятити питну воду, та в чому взагалі користь кип'ятіння. "Дніпровська панорама" розбиралася з цими питаннями.

ЧИ ВАРТО ВЗАГАЛІ КИП'ЯТИТИ ВОДУ

Якщо ви точно знаєте, що перед вами чиста вода - її можна, звісно, не кип'ятити. Це в першу чергу стосується води з гірського джерела, мінеральної чи артезіанської води. А ось вживання сирої води, наприклад, з крана не рекомендується. Така вода проходить механічну і хімічну очистку, а потім потрапляє у водопровідну трубу. Якщо пити таку воду, то можна заразитися кишковою паличкою - тому водопровідну воду обов'язково треба кип'ятити перед вживанням. Також необхідно кип'ятити ту воду, походження якої вам не невідомо, або ви не впевнені, що вона є чистою.

У ЧОМУ КОРИСТЬ КИП'ЯТІННЯ

Воду необхідно кип'ятити, щоб її знезаразити. Вода може передавати безліч небезпечних хвороб, таких як:

  • холеру;
  • ботулізм;
  • кишкову паличку;
  • легіонельоз.

При кип'ятинні при температурі близько 100 градусів переважно перелічені вище бактерії-вбивці гинуть.

Це не стосується бактерій, які при несприятливих умовах стають спорами. Такі бактерії позбавляються від зайвої води та їх покриває щільна оболонка. У цьому вигляді бактерії можуть справлятися не лише з кип'ятінням протягом кількох годин, але й з космічним холодом і більшістю хімічних реагентів. Але таких бактерій досить мало, а тому кип'ятіння - й досі надійний спосіб зробити воду безпечною для вживання.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, як розповсюджується лептоспіроз у Дніпрі.