Магія звуків. Як у Дніпрі прийняти звукову ванну із співаючими чашами та потрапити в іншу реальність

Під звук сигналу про повітряну тривогу йду на сеанс релаксотерапії. Зігріваюся думкою про "знайомство" із співаючими тибетськими чашами. І вже за 10 хвилин в кабінеті майстра у мене сталося занурення в іншу реальність. Про це розповідає Дніпровська панорама.

Для кращого знайомства з одним із найзагадковіших музичних інструментів майстер пропонує мені власноруч витягти звук із чаш. У кожної він чарівний, але різний.

Після цього мені дозволяють зіграти на них так, як хотілося б. Виходить, інтуїтивна музика – досить приємна. Кожна чаша довго звучить та вібрує. Тому з ударом по наступній краще не поспішати. Трохи схоже на церковні дзвони, але набагато тонше.

Для отримання звуку потрібно злегка вдарити по чаші дерев'яним стиком. Потім їм плавно водять по обідку. Тоді звук наростає поступово і ніби заокруглюється, стає глибшим. Таким чином можна довго підтримувати безперервний спів чаші - звуковий резонанс. Жоден музичний інструмент не здатний так довго резонувати.

Беру в руки чашу, що сподобалася.

Вона налаштована на частоту нашого серця, - пояснює майстер.

І звичайно ж не можу не помітити велику чашу, схожу на золоту.

А це чаша-діагност. У неї шикарний об'ємний звук і через те, як він розливається, можна визначити проблему з внутрішнім органом, - коментує майстер.

Чаші для молитви та здоров'я

Співаючі чаші використовують у медитації, для масажу та релаксації, щоб гармонізувати внутрішній стан людини, а також зняти втому та роздратування. Досвідчений звукотерапевт Віолетта Сумарокова додає, що сеанси звукотерапіі допомогають розслабити м'язи, відновити емоційний стан, упорядкувати думки, увійти в збалансований та ресурсний стан, нормалізують лімфоток і кровоток, а також гармонізують внутрішній стан та простір навколо й забеспечити злагодженність ритмів організму.

Кожен організм має свої внутрішні біоритми. Вони порушуються під впливом втоми, отримання негативної інформації. А звукотерапія гармонізує внутрішній стан, - Віолетта Сумарокова.

Цікаво, що хоч чаші й тибетські, але в самому Тибеті немає такого поняття як звукотерапія. Там у монастирях ченці використовують звуки чаш під час молитви.

А застосовувати їх для оздоровлення вигадали вже європейці та американці після певних досліджень.

Чаші роблять у Непалі, Індії, Тибеті. За легендою, у їхньому складі має бути сім металів та трішки метеорита. Майстри роблять чаші з покоління до покоління, використовуючи певний склад металу, тому кожна чаша має свій звук. Звісно, є вже й потокове виробництво чаш. Але завжди краще віддати перевагу чашам ручної роботи, - розповідає звукотерапевт.

Перевірено на собі

Після знайомства з чашами майстер укладає мене серед них і занурює в справжню звукову ванну. Під магічні звуки одну з чаш, що співають, просувають по моєму тілу, починаючи зі стопи.

Спочатку прислухаєшся до звуків та нових відчуттів, але незабаром на зміну цьому приходить стан, близький до медитації. Начебто розчиняєшся в звуковій хвилі, яка пронизує тіло досить відчутними вібраціями.

Це називається вібро-акустичний масаж. Як співаюча чаша впливає на тіло - звук проникає в м'язову і кісткову системи, співналаштовується з органами і робить свою невидиму корисну роботу, - пояснює Віолетта Сумарокова.

За її словами, за допомогою до співаючих чаш частіше звертаються люди, які зазнають нервових перевантажень, страждають головними болями, порушеннями менструального циклу, а також ті, хто просто хоче розслабитися.

Після сеансу від мене йде зовсім інша людина. Хтось робить масаж курсом по 5-10 процедур. А є люди, які приходять на такий релакс щотижня, - каже майстер.

Раніше ми писали, що український дизайнер Андре Тан презентував весняну колекцію одягу.