Маковія 2023. Як зробити смачні млинці з маком

У серпні віряни відзначають одразу три православних свята: медовий, яблучний і горіховий Спас. Оскільки всі вони мають символічні кулінарні елементи, не складно здогадатись, що у ці свята готують страви — де мед, мак, горіхи або яблука є основним елементом. 

Що приготувати на Маковія: дуже смачні млинці з маком і медом. Перший Спас у серпні відзначають 14 числа. Його ще називають Медовий Спас або Маковія. Радимо приготувати до свята смачні млинці з багатою маковою начинкою.

Спас вважається святом врожаю, саме тому до церкви заведено нести на освячення плоди: яблука, сливи, груші, також можна брати моркву, цибулю і зелень. Важливими елементами також вважаються мед і мак (цікаво, що мед не можна їсти, поки його не освятять).

У Медовий Спас не можна їсти м'ясо, рибу, яйця і молоко, але якщо ви не отримуєтеся церковних правил, тоді можете приготувати до свята випічку, яка містить яйця і молочні продукти. До найпопулярніших солодощів на Маковія належать медові кекси та пряники, медівники, макові пироги та булочки, млинці з маковою начинкою тощо.

Сьогодні радимо приготувати смачні тоненькі млинці, наповнені солодкою начинкою з маку і меду — інгредієнтів, які є символами Медового Спасу.

Інгредієнти:
Для тіста:

1 л молока
4 яйця
10 ст. л. борошна
1 ст. л. цукру
0,5 ч. л. соди
щіпка солі
2 ст. л. олії

Блинцы

Для начинки:

1 склянка маку
2 ст. л. меду

Приготування:

Мак залий двома склянками гарячої води і залиши на 20-30 хвилин, поки будуть смажитися млинці.
Яйця розітри з цукром, сіллю і содою до утворення піни. Додай просіяне борошно, влий молоко, 2 ст. л. олії і розмішай вінчиком до однорідної маси.
Розігрій сковороду, змасти олією і смаж млинці з двох сторін до золотистого кольору, по 1-2 хвилини з кожного боку.
Для начинки з маку злий рідину і пропусти його через м’ясорубку. Додай мед і перемішай.
На кожний млинець з однієї сторони виклади по ложці начинки і згорни рулетиками. Розріж кожний рулетик навскіс і подавай до столу!

Млинці з маком та медом

Для них потрібно 200 г борошна,

500 мл молока,

яйця,

1 ст. л цукру,

3 ст. л олії,

щіпка солі.

Для начинки

на 200 г маку треба

2 ст. л меду,

100 мл молока,

1 ст. л вершкового масла,

5 г ванільного цукру.

Млинці з маком та медом

Приготування

Починаємо приготування з макової начинки. Мак треба запарити окропом, настояти і злити воду. Коли він охолоне — розтерти до білого кольору в макітрі. Або ж скористатись для цього більш сучасним приладом — блендером. У розтертий мак додайте мед та ванільний цукор.

Наступний  крок — приготування тіста для млинців. Яйця потрібно збити з цукром і сіллю. Додати молоко, олію і добре змішати.

На добре розігріту сковорідку виливайте по пів черпачка і повертайте сковорідку у різні боки, тримаючи за ручку, аби тісто рівномірно розтеклось. Смажити їх потрібно 1-2 хвилини з одного боку, та не більше 1 хвилини з іншого.

Коли млинці досмажаться, наповніть їх маковою начинкою та скрутіть у тонкі рулетики. Складайте їх в ряд у казанок та помістіть між ними рівномірно маленькі шматочки вершкового масла. Казанок відправте у піч, розігріту на 140г, ще на 30 хвилин. Смакуватимуть млинці найкраще — зі сметаною.

Нагадаємо, раніше ми писали

Смачніше, ніж біляші та чебуреки. Рецепт випитували всі подруги