Мати впізнала свого сина на відео розстрілу українського героя після слів "Слава Україні!"

Мешканка Ніжина Чернігивської області Параска Демчук впізнала на страшних кадрах розстрілу українського військового, які вращили увесь цивілізований світ, свого сина Олександра Мацієвського. Раніше особистість загиблого підтверджували його побратими з 119-й бригади сил територіальної оборони. Про це повідомляє Дніпровська панорама з посиланням на Суспільне.

Олександру Мацієвському було 42 роки. До повномасштабного вторгнення він був електромонтером в Києві, після 24 лютого добровольцем пішов до територіальної оборони Ніжина. Навесні захищав Чернігівщину у складі 119-ї бригади сил територіальної оборони. Наприкінці 2022 року підрозділ виконував завдання на Донеччині. Його мати не знала, що син тримає позиції біля Соледару.

герой2

Параска Демчук. Фото: Суспільне

Він ніколи не любив, щоб ми прощалися. Він коли йшов, то вони знали, що йдуть, а він повернувся, перехрестився, перехрестив будинок і себе, зі мною попрощався. Сказав: "Мамуля, ти так постаріла". А я сказала, що сину такий час, що я переживаю. А він: "Мамо, дякую тобі за життя, - розповідає жінка.

29 грудня 2022-го вона востаннє поговорила з сином по телефону. А вже 30 грудня Олександр і четверо його побратимів були на завданні, з якого ніхто не повернувся. Це був стрілецький бій поблизу Соледару.

Одразу зав’язався важкий стрілецький бій, ми отримали безпосередній контакт з нашим ворогом, і з перших хвилин отримали певні втрати. На жаль, втратили зв’язок з групою, де знаходився Олександр Мацієвський разом ще з чотирма військовослужбовцями. Як тільки ми намагалися підійти, то одразу була небезпека втратити ще більш людей, -  розповів командир підрозділу Олександр.

герой1

Олександр Мацієвський у дитинстві. Фото: Суспільне

Олександр був снайпером, але в тому бою він був з автоматом, каже його командир підрозділу. На відео військовослужбовець вже без амуніції та бронежилету, біля виритої в землі ями.

Жодних сумнівів у мене немає. На це вказує кілька ознак, пов’язаних з постаттю людини, з тим, як він тримається. Всі люди, і я, хто служив з ним, впізнають без сумніву його голос, його міміку, специфічне і характерне поранення брови, елементи одягу і цей шеврон. Я схильний вважати, що Олександра забрали, і враховуючи, що він стоїть у ямці без зброї та без спорядження, то його змусили викопувати собі могилу і все, що змогли зробити це дати йому останню цигарку, - розповів командир підрозділу Олександр.

герой3

Олександр Мацієвський з мамою. Фото: Суспільне

Тіло розстріляного воїна повернули в Україну під час обміну. У довідці про причину смерті вказано, що загинув чоловік від вогнерального поранення.

Я знайшла в собі сили й подивилася це відео і я порівнювала. Коли я була на опізнанні тіла, то з плеча дві дірки пробиті в серце, з другого плеча пробиті дві, у правому боку дірка, а голова була провалена. Лиця не було, була тільки ця брова і в нього навіть наклейка там. Його груди, його фігуру, руки я впізнала, - розповіла мати Захисника України.

Поховали Олександра Мацієвського 14 лютого у Ніжині.

герой4

Могила Олександра Мацієвського. Фото: Суспільне

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що за попередніми даними, розстріляним є військовослужбовець 30-ї окремої механізованої бригади 41-річний Тимофій Миколайович Шадура, який вважається зниклим безвісти з 3 лютого 2023 року після бойових дій в районі міста Бахмут Донецької області.