Місце сили козаків-характерників та лігво масонів: історія загадкового будинку на Вернадського у Дніпрі

Сьогодні у Дніпрі зберігається безліч легенд про місце сили козаків-характерників на вулиці Вернадського. Ще до будівництва Катеринослава, в районі сучасного центру міста, було козацьке поселення Половиця. Серед сакральних місць тутешні козаки особливо цінували капища, які використовували для різноманітних ритуалів. Про це пише "Дніпровська панорама".

За відомостями історика Дмитра Яворницького, на території нинішньої вулиці Вернадського (Дзержинського) в середині 18 століття знаходилося щось на кшталт капища характерників. Будинків у цій частині поселення тоді майже не було, зате тут була розгалужена мережа підземних ходів. Нібито вона збереглася через сторіччя, і вже за СРСР про неї дізналися чекісти, які через це й оселилися на нинішній вулиці Вернадського в будівлі №9.

половица

Підготовка характерників

За переказами, характерники проходили серйозну підготовку, яка тривала щонайменше 3-4 роки. Таким козакам приписували надприродні здібності: знаходити і ховати скарби, замовляти рани, а також "мертвих на ноги ставити, ядра підлогами кафтанів ловити на льоту, і миттєво переноситися з одного краю степу в інший!" Навіть вважалося, що характерники здатні звертатися до вовків.

Будинок, де збиралися масони

1921 року до нас приїжджав Фелікс Дзержинський, який навіщось кілька днів поспіль бував у будинку №15. На честь його потім назвали вулицю. Що шукав політичний діяч у старій будівлі, невідомо. Будинок цей звели ще в 19-му столітті разом із легендарним "диявольським" будинком з головою сатира та валькіріями.

масоны

Подейкували, що вся справа в масонському скарбі, який сховали саме у непоказній будівлі №15, а не в сусідньому пишно прикрашеному будинку №13. Частину будинку №15 покинуто. На вікнах збереглася гарна ліпнина. Двері наглухо зачинені. Саме в цій будівлі й засідали масони, які під час будівництва Катеринослава жертвували чималі суми на місцеві храми. Навпроти будинку №15 сьогодні знаходиться гуртожиток митної академії. Студенти розповідають, що іноді бачать незрозумілі силуети та мерехтіння свічки у вікнах першого поверху. Можливо, це лише фантазія, що розігралася, а може бути, в будинку досі є свої секрети.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про історію Театру Опери та Балета у Дніпрі.