Місце загибелі князя Святослава та містичне місце сили: що відомо про Нікольський кромлех на Дніпропетровщині

Дніпропетровщину заселяли з давніх давен різні народи. Чимало з них залишали по собі незвичайні споруди та покидали місця аби прямувати далі. До подібних пам’яток можна віднести й Нікольський кромлех, який викликає цікавість в багатьох археологів не одне століття, пише “Дніпровська панорама”.

Археологи знайшли на місці кромлеху сліди побуту давніх народів – під час розкопок спеціалісти виявили тут знаряддя праці часів раннього палеоліту (близько 100—40 тис. років), виготовлені з кремнію. Не меншим успішними були дослідження поблизу села Петро-Свистунова. На цій території близько 25—10 тис. років проживало поселення, що залишило по собі чимало артефактів. На території самого Нікільського на Дніпрі виявлено раннє поселення Черняхівської культури (III-VI ст.).

никольский кромлех днепропетровская область

Місце загибелі князя Святослава

Окрім цього, по собі тут залишили слід персоналії, які вже більш знайомі нам – на узбережжі села збереглася чавунна дошка, яку встановили на згадку про київського князя Святослава. Згідно за розповідями, у 969 році він вирушив у другий похід на Болгарію. У 971 році військо Святослава Ігоровича було обложено в болгарському місті Доростоле, і київський князь був вимушений вертатися на рідні землі. Проте дорогу назад ніяк не можна було назвати спокійною – Святославу влаштували засідку на Дніпрі. На подібну підлість пішов печенізький хан Куря.

Загадкові споруди

У 1892 році тут проводилися розкопки під керівництвом Д.І. Яворницького. Сам історик пише про розкопки наступне: “…Це мегалітичний пам'ятник надзвичайної рідкості; всередині його поставлено стоячи 24 великі плоскі камені навколо, один за одним, висотою як росла людина, 16 сажнів навколо; всередині кола покладено людину, але скелет остільки перетлів, що його взяти, ні виміряти не можна було…”.

Візуальний огляд цього стародавнього комплексу показав, що кромлех складається з вкопаних по колу кам'яних брил до двох метрів заввишки і до 1,5 метрів завширшки. Багатьом каменям приписувалися цілющі властивості, деякі користувалися шануванням місцевого населення, біля них звершувалися жертвопринесення та молебні, споруджувалися каплиці. Достеменно невідомо, як у тодішні часи було возведено подібні конструкції та що дало людям можливість розрахувати з такою точністю положення брил.

стоунхендж

Надземна частина каміння дуже велика, до 1,5-2 метрів, багато з них округлої форми, як краплеподібні щити, матеріал, швидше за все, принесений ще льодовиком. У Нікольського кромлеха є риси, схожі зі знаменитим Стоунхенджем: ключові камені також розташовані в напрямках, що відповідають ключовим фазам сонячного циклу. До таких відносяться «Візирний» та «П'ятковий» каміння, яке можна виділити окремо. 

Схожості зі Стоунхенджем

Також варто зазначити, що є і більш містичні збіги між цими двома пам’ятками. На одному з каменів Стоунхенджа є глибокий слід, схожий на відбиток стопи. З цим слідом пов'язана легенда про біса, який схопив брилу, кинув її в босого ченця і влучив йому в п'яту. Після цього на поверхні каменю залишився відбиток стопи. Цікаво те, що такий самий відбиток «стопи» є і на «П'ятковому» камені кромлеха в Нікільському.

место силы кромлех

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що у Дніпрі зникають птахи.