Мобілізація в Україні: кого призвуть до армії першочергово з 1-го серпня

  В Україні продовжено воєнний стан строком на 90 днів — з 12 серпня до 9 листопада 2024 року та триває загальна мобілізація. Мобілізація в Україні: кого призвуть до армії першочергово з 1-го серпня. Про це повідомляє Дніпровська порадниця з посиланням на Департамент правового забезпечення Дніпровської міської ради 

  23 липня 2024 року Верховна Рада України проголосувала за продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації.
  Отримати повістки з 1 серпня, як і раніше, можуть деякі категорії військовозобов'язаних чоловіків.
  Хто підлягає першочерговому призову
  Військовозобов'язані віком від 18 до 60 років, придатні до військової служби за станом здоров'я та з військовим досвідом.
  Військовозобов'язані віком від 25 до 60 років, придатні за станом здоров'я, але без військового досвіду.
  Чоловіки віком від 25 до 60 років, які під час воєнного стану були "обмежено придатними" за станом здоров'я. Вони можуть повторно пройти військово-лікарську комісію (ВЛК) до 4 лютого 2025 року, щоб отримати статус "придатний" чи "непридатний".
  Чоловіки віком від 18 до 60 років, які зняті або виключені з військового обліку, але визнані придатними або обмежено придатними за станом здоров'я під час воєнного стану.
  Військовозобов'язані віком від 18 до 25 років, які закінчили військову кафедру, є офіцерами запасу і наразі не продовжують навчання в магістратурі.
  Військовозобов'язані віком від 18 до 25 років, які відслужили строкову службу в армії (винятком є остання демобілізація строковиків, яких можуть мобілізувати лише через рік).
  Військовозобов'язані віком від 18 до 25 років, які були приписані до призовних дільниць за старим законодавством і мали статус "непридатний" до служби в мирний час або "обмежено придатний" у воєнний час. Вони мають повторно пройти ВЛК до 4 лютого 2025 року, щоб дізнатися про свою придатність чи непридатність до служби.
  Також можуть мобілізувати чоловіків, які втратили право на відстрочку від мобілізації.
  Хто може мобілізуватися добровільно
  Призовники віком від 18 до 25 років, які не проходили строкову службу, можуть укласти контракт.
  Жінки до 60 років, якщо вони придатні за станом здоров'я.
  Особи з інвалідністю, якщо ВЛК надасть відповідний висновок.
  Ті, хто отримав відстрочку від мобілізації за сімейними обставинами.
  Громадяни інших країн.
  Водночас зазначаємо, що жінок, які перебувають на військовому обліку, зокрема з медичною та фармацевтичною освітою, не можуть мобілізувати примусово. Вони можуть служити лише добровільно.

Нагадаємо, раніше ми писали

Тариф на газ з 1 серпня. Скільки доведеться платити в Дніпрі та області