Мобілізація жінок в Україні: кому потрібно встати на військовий облік та чи випустять за кордон

Вже понад 19 місяців триває повномасштабна війна з російським агресором. На жаль, у боях із рашистами щодня гинуть захисники України. Сьогодні ЗСУ потребують не лише чоловіків, які поповняють бойові частини, а й жінок-медиків та фармацевтів. З 1 жовтня 2023 року жінки деяких професій мають обов'язково стати на військовий облік. Заговорили про те, що представниць прекрасної статі закликатимуть поряд із чоловіками, а виїзд за кордон військовозобов'язаним жінкам заборонять. У тому, чи це правда та як самі українки оцінюють ситуацію, що склалася - розбирався журналіст видання "Наше місто". Про це повідомляє "Дніпровська панорама".

Кого обов'язково візьмуть на військовий облік?

Про те, що військовозобов'язаними нарівні з чоловіками можуть бути жінки відомо давно. Але у мирний час ця тема була актуальною. Самі українки до цієї ситуації ставилися спокійно. Подумаєш! Чим ми гірші за мужиків?

Але у 2014 році ситуація змінилася. Ще більшу гостроту жіноче питання набуло після повномасштабного ворожого вторгнення в Україну. Ну а сьогодні, після більш як півтора року великої війни, чутки про примусову мобілізацію прекрасної статі розмножуються, як таргани у студентському гуртожитку.

"Справді, «гучні» заголовки у телеграм-каналах, сюжети на ютубі викликали резонанс у суспільстві, – зазначає Інна Глущенко, адвокат. – Але слід звернутися до першоджерела: 7 жовтня 2022 року Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін до статті №1 Закону "Про військовий обов'язок та військову службу". Відповідно до закону, який набув чинності 26 жовтня того ж року, жінки, які придатні за станом здоров'я та за віком та здобули медичну або фармацевтичну освіту, підлягають обов'язковому взяттю на облік військовозобов'язаних".

1

Адвокат уточнила, що йдеться про такі спеціальності: фізична терапія, ерготерапія, медична та психологічна реабілітація, громадське здоров'я, фізична реабілітація, промислова фармація, санітарія та експертиза, стоматологія, медицина, медсестринство, фармація, технології медичної діагностики та лікування, ветеринарна гігієна.

При цьому жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю та придатні до проходження військової служби за станом здоров'я та віком, беруться на військовий облік за їх бажанням. І, зрозуміло, постановка на облік не означає, що медиків, фармацевтів та ветеринарів одразу призвуть до армії.

Чи пустять військовозобов'язаних жінок за кордон?

Одна з найстійкіших помилок у тому, що військовозобов'язаних жінок перестануть випускати за кордон. Поки що для цього юридичних підстав немає.

"До порядку перетину кордону не внесено змін, – констатує Інна Глущенко. – Не мають права виїжджати за межі України чоловіки віком 18-60 років. Про жінок не йдеться. Заборони немає. Прикордонники не мають доступу до інформації про військовий облік жінок. У них відсутні вимоги пред'являти при перетині кордону додаткові документи, крім паспорта".

Але це правило не поширюється на українок, які вже підписали контракт із ЗСУ. У цьому випадку чоловіки та жінки рівні перед законом. Виїжджати за кордон для відпочинку чи лікування військовослужбовці можуть із дозволу командира військової частини у свою відпустку. Нагадаємо, що таке рішення українська влада ухвалила влітку цього року.

Ще раз наголосимо, що взяття на військовий облік не означає автоматично мобілізацію.

"Постановка на військовий облік не означає, що жінку покличуть на фронт, - зазначає адвокат. -- Мобілізація жінок в Україні не проводиться і не планується, і відправляти медиків на фронт не будуть без їхньої згоди".

Втім, добровільна мобілізація жінок, яка існує сьогодні, може бути відкоригована. Адже формальні підстави для заклику жінок є. Це передбачено пунктом 12 статті 1 Закону України «Про військовий обов'язок та військову службу»: «Жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу або залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час. У мирний час жінки можуть бути прийняті на військову службу та службу у військовому резерві лише у добровільному порядку (за контрактом)».

Відомості про медичні та сімейні проблеми збирайте заздалегідь

Щоб стати на військовий облік, жінка має прийти до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦКСП) та надати такі документи:

  • Заява про взяття на облік;
  • Паспорт або ID-карту;
  • Ідентифікаційний номер;
  • Документ про отримання спеціальності/професії;
  • Довідку з роботи із зазначенням спеціальності, за якою жінка працює;
  • Свідоцтво про народження дітей/документ про опіку;
  • Свідоцтво про шлюб;
  • Фотографії 3х4.

Відповідь на запитання - чи придатна жінка до військової служби дасть Військово-лікарська комісія (ВЛК).

Нагадаємо, Верховна Рада передбачила звільнення від мобілізації вагітних жінок-військовослужбовців незалежно від терміну вагітності.

Загалом права на відстрочку регламентовані статтею 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Адвокат Інна Глущенко рекомендує уважно вивчити положення цієї статті, щоб з'ясувати, чи є підстави для відстрочення.

"Якщо у вас є підстави для відстрочки від мобілізації, потрібно заздалегідь зібрати відповідні документи, - радить адвокат. – Коли ви пред'явите документи ТЦК, проблем не буде. Якщо є хронічні хвороби, потрібно заздалегідь пройти обстеження та надати їх висновки лікарям ВВК".

Жінки захищають Україну з 2014 року

Несправедливо не сказати про те, що наші відважні захисниці борються з ворогом поряд з чоловіками вже дев'ять років.

Згадаймо історію медсестри-добровольця Ірини Іванюш під позивним "Лютік". Дівчина здобула філологічну освіту в Дрогобицькому університеті. Допомагала активістам на майдані. Потім вступила до Дніпропетровської медичної академії, але після початку війни з Росії з першого курсу пішла добровольцем - санінструктором на фронт.

22

Медсестра медичного батальйону «Госпітальєри» врятувала життя десяткам бійців. 26 травня 2015-го Ірина із ще трьома побратимами підірвалася на міні біля смт. Водяний. Уламки пробили черевну стінку, один з них увійшов у око. А роздроблені  кістки, перемішані із землею м'які тканини довелося видалити — від ніг, на жаль, залишилися лише кукси вище коліна.

Втративши три літри крові, мужня захисниця впала в кому. Рятували їй життя у Дніпрі.

"Пересуваючись із тактичною групою, я зрозуміла, що наступила на розтяжку, – розповідала журналістам Ірина Іванюш. - Їх там уже не мало бути. Але то війна. Таке трапляється".

Наразі самі військові зізнаються, що армії потрібні люди, зокрема й жінки.

3

"Зрозуміло, потрібні чоловіки, які могли б на якийсь час замінити наших захисників, - зауважує Олександр Курбатов, керівник служби зв'язків з громадськістю Окремої бригади територіальної оборони Дніпра. – Але взагалі в армії величезна потреба у людях. Є безліч робіт, не пов'язаних із перебуванням безпосередньо на «нулі». Потрібні фахівці з медицини, діловодства, роботи з паперами".

Потрібен рекрутинг, щоб мотивувати жінок-фахівців

Людей не вистачає і на громадянці. Не раз чув про те, що зараз знайти хорошого фахівця, наприклад бухгалтера, менеджера, перекладача дуже непросто. Бракує також лікарів та фармацевтів. Бракує їх і в армії. Як бути?

На думку депутата обласної ради Андрія Денисенка, військовослужбовця ЗСУ (лютий 2022 – березень 2023), необхідно мотивувати представниць прекрасної статі.

4

"Примусова мобілізація жінок, як на мене, не потрібна і шкідлива, - вважає Андрій Денисенко. - Потрібний рекрутинг, щоб викликати бажання жінок-фахівців служити добровільно. Із забороною постійного перебування на першій лінії, де всі медичні чи інші функції повинні взяти на себе чоловіки".

Що ж думають щодо мобілізації самі жінки?

"Те, що у воєнний час на військовий облік ставлять лікарів, медсестр та ветеринарів це правильно, – зазначає ветеринар Ксенія Брагінська. — Потрібно розуміти, скільки в Україні представників таких професій. Щодо особисто мене, то з об'єктивних причин піти в армію не можу. У мене двоє дітей. Мало що може зі мною трапиться на війні".

5

Медсестра дитячої реанімації Лілія в інтерв'ю журналістам телеканалу Дніпро TV зазначила, що служити жінки мають лише добровільно.

6

"Я вже перебуваю на військовому обліку, - розповідає Лілія. – Після закінчення коледжу це було потрібно. Але ніколи не думала, що війна прийде і я стану військовозобов'язаною у воєнний час. Звичайно, медичні працівники-жінки на фронті мають бути, але йти служити вони мають за власним бажанням. Адже жінки – це ще й домогосподарки, мами, дружини. Там більше відповідальност"і.

Треба готуватись до того, що заклик стане один для всіх

Населення в Україні катастрофічно зменшується: чоловіки гинуть на війні, жінки виїжджають за кордон. У той же час кінця війни не видно. Як бути із мобілізацією?

Юрій Гудименко, блогер та письменник воював, отримав серйозне поранення. Він вважає, що Україна має лише один шлях – ізраїльський.

7

"У мене в підрозділі було багато дівчат та жінок, – зазначає Юрій. – Значна їхня частина була кориснішою і сміливішою за чоловіків. Щодо мобілізації жінок, то поки що закликати, напевно, не потрібно. Але, гадаю, треба готуватися до того, що заклик стане спільним для всіх – для чоловіків та жінок. З такою кількістю населення як зараз у нас тільки ізраїльський шлях. Іншого нема!"

Про своє бажання захищати Україну розповіла письменниця Татуся Бо (Тетяна Комлик).

8

"Зараз ми не можемо сказати, що бійців в армії достатньо для перемоги, – розповідає Татуся Бо. – Для того щоб ми перемогли на раз-два. По клацанню. Мій чоловік на війні понад півроку. Ротація йому не світить. У його бригаді ротація – це коли з однієї пекельної точки перекидають на іншу таку саму. Потім – на третю. Бійців не вистачає! У моєму оточенні багато жінок, які готові захищати нашу країну. Я сама ладна піти. Пройшла вишкіл з тактичної медицини. Хочу потрапити на полігон, щоби освоїти зброю. За освітою я режисер та педагог. За такими спеціальностями малопридатна в армії. Але на кого згоджуся, тим згодна і бути на фронті".