“Могила масона” та перерваний рід: як у Дніпрі виглядає найстаріше кладовище (відео)

У Чаплях, що на лівому березі Дніпра, розташоване найстаріше кладовище міста. Найдревнішій з верифікованих могил – трохи більше двох століть. Проте, на думку краєзнавців, тут є і більш давні поховання. Навколо окремих із них складені міські легенди. Подробиці -- в ексклюзивному відео "Дніпровської панорами".

За словами начальниці Управління з питань охорони культурної спадщини Дніпровської міськради Надії Лиштви, унікальність Чаплинського кладовища полягає у тому, що в межах міста таких на сьогодні не лишилося.

масонське кладовище

У нас Дніпро - місто-мільйонник, відрізняється від інших тим, що в ньому не збереглося майже старих кладовищ, особливо міських, центральних, де можна було б дослідити історію міста, тому що кладовища - це такий великий пласт історії, дати, особистості. У нас залишилося таких небагато. І одне з таких найбільш збережених - це кладовище, що знаходиться у Чаплях. Ми ще не знаємо достеменно, скільки тут людей поховано та які саме особистості тут ще можуть бути. З відомих: тут знаходиться найстарше поховання нашого міста - це майора Дедалки, - розповіда Надія Лиштва.

Він був похований у Чаплях трохи більше  двох століть тому – у 1822 році. 

Це одне з найдавніших поховань нашого міста - поховання майора Осипа Яковича Дедалки. Воно датується 1822 роком, народився він в 1757 році. Інформації про нього можна знайти небагато. Є інформація про це кладовище та особу Дедалки у книзі відомого краєзнавця Миколи Чабана, в якій він розповідає і про маєток Прозоровських, в якому Дедалко працював управляючим. Він помер у 1822 році, а сам маєток проіснував до 1825 року, - говорить Надія Лиштва.

Є на Чаплинському кладовищі й більш пізні поховання, які відносяться до буремних подій початку ХХ століття.

масонське кладовище

На цьому кладовищі дуже багато старих поховань, доволі цікавих. От зараз я стою біля поховання людини, яка померла 25 серпня 1918 року. Микола Клімов, написано, що він помер, як мученик. Характерний тут хрест зі зрубаними гілками, це символ того, що преривалося дерево роду. Направді тоді багато таких хрестів замовляли, можна подивитися на інших старих кладовищах, але насправді ці зрубані гілки вказували й на те, що це був один син і тому рід переривався.

масонське кладовище

Мабуть найбільш загадковими є поховання, на яких не збереглося датування та відомостей про тих, хто тут похований. А тому навколо окремих надгробків ширяться міські легенди. Це стосується, зокрема, «могили масона».

масонське кладовище

масонське кладовище

В протилежній частині кладовища від поховання майора Дедалки збереглися більш старі поховання на думку і краєзнавців і істориків, але, на жаль, на них немає жодних дат, є тільки малюнки, десь просто каміння з вибитими хрестами, десь є просто літери, але вони не прив'язані до ніяких дат. Наприклад, я стою біля граніту, на якому є вигляд трикутника, як багато хто глузує в соцмережах, що це могила масона. Насправді ніяких відомостей, звичайно, немає, але саме відсутність датування, грубі поховання просто зі шматками каміння, витесаного, означає одне, що ці поховання більш давні, ніж 1822 рік, - пояснює начальниця Управління з питань охорони культурної спадщини Дніпровської міськради.

В майбутньому окремі могили та кладовище у Чаплях в цілому планують взяти на облік об’єктів культурної спадщини.

Нагадаємо, раніше ми писали: "Кращої освіти, ніж в рідній Україні, не зустріла". Як діти з Дніпра навчаються у Норвегії та Британії