На Дніпропетровщині результати голосування цілої дільниці можуть бути скасовані через недійсні бюлетені

У селі Луб‘янка, що на Дніпропетровщині, на 504 виборчій дільниці виявлено порушення виборчого законодавства. Про це з місця події інформують офіційні спостерігачі від ГО «Стоп корупції».

Фото: СтопКор

«Комісія видає бюлетені, в яких немає порядкового номера. Комісія мала б у такому випадку проголосувати, але під час передачі бюлетенів на місце. Цього не зроблено і навіть це не робиться під час виборчого процесу. Вони хочуть закрити виборчу дільницю і лише потім методом голосування прийняти якесь рішення. Ми викликали на місце поліцію, щоб зафіксувати дані про випадок, де ми вбачаємо порушення виборчого процесу», – розповідає спостерігач Олександр Золотнюк.

Фото: СтопКор

Зазначимо, в кількох селах цієї ОТГ бюлетені були надруковані без порядкового номера.

«Закон передбачає, що в такому випадку члени комісії мають проставляти номер під час отримання виборчих бюлетенів. Якщо бюлетені без номеру потрапляють до людей та опиняються в скриньках – то потім вони можуть бути недійсними», – коментує фахівець з виборчого законодавства Артем Дорофеєв.

На місце викликали поліцію Фото: СтопКор

За даними мережі спостерігачів, схожа ситуація виникла в селі Новогнида.

У ДВК на Дніпропетровщині журналісти знайшли бюлетені з підробними печатками

У день виборів в селі Новогніде Дніпропетровської області на дільниці номер 511 знімальна група «СтопКору» виявила два бюлетені з підробними печатками, які ймовірно, хотіли кинути у скриньку для голосування. Про це з місця події повідомив журналіст Кирило Вольний.

Бюлетені з підробними печатками Фото: СтопКор

«На підвіконні знайшли 2 порожніх бюлетені. З цілими відкріпними талонами. Печатка дільниці підробна. Бюлетені, скоріш за все, підробні. Складаємо акт. Чекаємо на поліцію. Здається, хтось хотів вкинути їх у скриньку, але ми просимо всіх вкидати по одному бюлетеню й уважно контролюємо цей процес. Тому, думаю, що відлякали зловмисників», – розповів він.

Фото: СтопКор

На місце події приїхала слідчо-оперативна група. Наразі складається протокол.

Фото: СтопКор

Зазначимо, у день місцевих виборів-2020 майже в усій Україні працюють офіційні спостерігачі "Стоп корупції". Вони фіксують порушення виборчого законодавства, звертаються до ЗМІ та правоохоронних органів.

Журналісти однойменного проєкту журналістських розслідувань теж стежать за процесом та інформують про найбільш кричущі випадки під час волевиявлення громадян.

Меддовідки видали майже в одну дату

На ДВК № 495, медичні довідки, а саме 24, видали майже в одну дату 19-20, однією амбулаторією без прізвища, ім'я та по батькові лікаря, що є грубим порушенням.

Меддовідки виборців, які по них внесені, є в списку серед тих, хто голосує вдома.