На Дніпропетровщині геологи знайшли сліди моря на зразок Каспійського

На Дніпропетровщині геологи досліджують вихід порід у Щурівській балці, яка розташована на Верхньодніпровщині та вважається справжнім скарбом. Там вже провели відбір зразків та зробили попередні висновки. Геологи стверджують, що у цьому місті кілька мільйонів років тому було море на зразок Каспійського. Про це повідомляє Дніпровська панорама.

Балка Щурівська розташовується від смт Новомиколаївка до впадіння у затоку Дніпра в смт Дніпровському. Вона має "рідкісні родзинки геологічної будови". Про це написав у соцмережі доцент хімічного факультету ДНУ, кандидат геолого-мінералогічних наук Володимир Манюк, який і досліджує балку.

Невеличкими, дуже давніми кар'єрами на правому схилі балки, розкриті піски новопетрівської світи міоценового відділу неогенової системи (23,8 млн. років). Піски відкладалися у великих озерах-морях на зразок Каспіського моря та періодично мали зв'язок із відкритим морем. З часом, в уже сформованих товщах пісків виникли умови, сприятливі для літифікації багатих на кремнезем осадів і в окремих ділянках поширення цих пісків утворилися багаті на залізо, у різному ступені ущільнені (місцями до кварцитовидних пісковиків і кварцитів) червоні, вохристо-бурі і вохристо-червоні пісковики у вигляді лінз та велетенських брил. Подібні велетенські стяжіння можна побачити в районі с. Таромскього, у долині р. Самоткань, в с. Слав'янка на р. Бик і не тільки. Перші згадки про них дійшли до нас від видатного дослідника геології В. Домгера, але від тоді їх вивченням не надто переймалися. Тож все попереду.... - написав Володимир Манюк.

Раніше ми писали, що під Дніпром помітили унікальне гніздо рідкісного птаха.