На Дніпропетровщині знайшли родовище червоної вохри, якою в давнину фарбували українські хати

Новостепанівка — село в Україні, у Губиниській селищній громаді Новомосковського району Дніпропетровської області. Нещодавно активні громадяни, що цікавляться історією, знайшли поряд з Новостепанівкою невелике родовище неймовірно червоної вохри та розповіли, як її використовували у господарстві, повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на сторінку "Автентична Дніпропетровщина".

Сьогодні біля Новостепанівки знайшов невеличке родовище неймовірно яскравої вохри.
Пам'ятаю, як колись в селі бачив старенькі хати під соломою, у яких таким кольором були пофарбовані стіни під стріхою та по кутам. А ще, чомусь були повністю пофарбовані задні стінки.
Виявляється, що це не просто так. Червоний колір використовувався в побуті як символ очищення вогнем.
Вхід в українську хату, як правило, розташовувався на сонячній стороні і був "захищений" Сонцем. А от північну стіну для "відлякування нечистої сили" повністю фарбували в яскравий червоний або рудий колір, - пояснив автор допису Ігор Лисенко.

хата з гребнями

хата

вохра

вохра родовище

вохра родовище

Вохра - природний пігмент, що складається з гідрату окису заліза з домішкою глини.

Завдяки стійкості мінеральних пігментів до впливу світла, хімічних речовин та погодних умов вохру широко застосовують у виробництві фарб. Вохру використовували ще в наскельному живописі європейського верхнього палеоліту.

Нагадаємо, раніше ми писали: Навіть місцеві жителі не очікували їх побачити. На Азовському морі в Кирилівці аншлаг медуз (відео)