Науковий прорив Катеринослава. Як у Дніпрі 100 років тому видобували йод з морських водоростей (унікальні фото)

Напевно багато хто вперше дізнається і буде здивований тим, шо в Катеринославі колись була станція із добування йоду. Про унікальні факти та фото з тих далеких років розповість Дніпровська порадниця з посиланням на фб сторінку Історія у фотографіях. Катеринослав-Дніпропетровськ.

Тепер дізнаємося нові факти про Дніпро.

1915 рік. Дослідна станція з дослідження та добування йоду з морських водоростей, влаштована професором Л.В. Писаржевським та лаборантом Н.Д. Аверкієвим, знаходилася вона біля Феодосійських казарм. Якщо територіально, то сьогодні це проспект Гагаріна.

Це рідкісні фотографії із Центрального архіву кінофотодокументів Санкт-Петербурга.

Розташовувалася станція в частині допоміжних корпусів казарменного комплексу на південь від казарм Феодосії.

Досліди Писаржевський і Аверкієв проводили спочатку в Гірничому інституті. Вони вдвох працювали тут, а згодом у приміщенні, яке відвели спеціально під станцію. Свою увагу вчені зосередили, головним чином, на водорості «Червона філофора» – вміст йоду в ній виявився аж ніяк не менший, ніж у багатих на йод французьких та англійських водоростях.

ста

Особлива заслуга Писаржевського перед Катеринославом у тому, що у нашому місті вчений розробив і застосував практично новий спосіб отримання йоду з морських водоростей.

ста1ста2ста3

На фото працівники станції розвантажують водорості, доставлені вагонами міського трамваю.

ста4ста5ста6ста7

Нагадаємо, раніше ми писали

Старі та рідкісні фото Дніпра. Якою була вулиця Короленка 100 років тому