Небезпечна спека: що українцям потрібно знати про кишкові інфекції та ротавірус
Українцям надали рекомендації щодо профілактики розвитку кишкових інфекцій, які провокує спека. Серед причин кишкових інфекцій виявили такі продукти: м'ясні вироби (34,06%) та молочні продукти (24,45%), овочі (10,88%), яйця (9,78%), риба (4,41%), кондитерські вироби (0,63%), повідомляє Дніпровська порадниця.
Основні симптоми гострої кишкової інфекції:
- часті випорожнення (іноді з домішками слизу або крові),
- блювота,
- підвищена температура тіла,
- біль у животі,
- слабкість,
- втрата апетиту
- зневоднення: сухість у роті, млявість та зменшення сечовипускання.
Одним із найпоширеніших і найзаразніших збудників кишкових інфекцій є ротавірус. Цей вірус дуже стійкий. Він здатен тижнями зберігатися на поверхнях предметів.
Інфекція спричиняє швидке зневоднення організму, через блювання і водянистою діареєю, які можуть тривати від трьох до восьми днів. Інші симптоми ротавірусної інфекції: раптове підвищення температури, біль у животі, іноді – нежить і почервоніння горла.
Основні причини зростання кишкових інфекції:
- недотримання правил особистої гігієни;
- недотримання безпеки харчових продуктів;
- влітку — спека, яка сприяє швидкому розмноженню бактерій та вірусів у продуктах та воді,
- активний відпочинок на природі.
Щоб уникнути кишкових захворювань, необхідно:
- мити руки з милом, стежити за чистотою поверхонь;
- не споживати продукти з вичерпаним терміном придатності;
- при приготування їжі дотримуватися правил термічної обробки;
- дотримуватися питного режиму, вживати очищену або кип’ячену воду.
Одним із ефективних способів захисту від ротавірусної інфекції є вакцинація. Вона не входить в календар обов'язкових профілактичних щеплень, але є рекомендованою, і проводиться за бажанням за власні кошти.
Також раніше ми писали Кабачки. Користь, шкода та кому варто бути обережним з цим літнім овочем