Небезпечна спека: що українцям потрібно знати про кишкові інфекції та ротавірус

Українцям надали рекомендації щодо профілактики розвитку кишкових інфекцій, які провокує спека. Серед причин кишкових інфекцій виявили такі продукти: м'ясні вироби (34,06%) та молочні продукти (24,45%), овочі (10,88%), яйця (9,78%), риба (4,41%), кондитерські вироби (0,63%), повідомляє Дніпровська порадниця.

Основні симптоми гострої кишкової інфекції:

  • часті випорожнення (іноді з домішками слизу або крові),
  • блювота,
  • підвищена температура тіла,
  • біль у животі,
  • слабкість,
  • втрата апетиту
  • зневоднення: сухість у роті, млявість та зменшення сечовипускання.

Одним із найпоширеніших і найзаразніших збудників кишкових інфекцій є ротавірус. Цей вірус дуже стійкий. Він здатен тижнями зберігатися на поверхнях предметів.

Інфекція спричиняє швидке зневоднення організму, через блювання і водянистою діареєю, які можуть тривати від трьох до восьми днів. Інші симптоми ротавірусної інфекції: раптове підвищення температури, біль у животі, іноді – нежить і почервоніння горла.

Основні причини зростання кишкових інфекції:


  • недотримання правил особистої гігієни;
  • недотримання безпеки харчових продуктів;
  • влітку — спека, яка сприяє швидкому розмноженню бактерій та вірусів у продуктах та воді,
  • активний відпочинок на природі.

Щоб уникнути кишкових захворювань, необхідно:

  • мити руки з милом, стежити за чистотою поверхонь;
  • не споживати продукти з вичерпаним терміном придатності;
  • при приготування їжі дотримуватися правил термічної обробки;
  • дотримуватися питного режиму, вживати очищену або кип’ячену воду.

Одним із ефективних способів захисту від ротавірусної інфекції є вакцинація. Вона не входить в календар обов'язкових профілактичних щеплень, але є рекомендованою, і проводиться за бажанням за власні кошти.

Також раніше ми писали Кабачки. Користь, шкода та кому варто бути обережним з цим літнім овочем