Небо над Дніпром забарвилося у криваво-фіолетові кольори: пояснення фахівців

28 квітня жителі Дніпра та області стали свідками захоплюючого "кривавого" заходу сонця, який заполонив соціальні мережі фотографіями та відео цього вражаючого явища. Небо забарвилося у різні відтінки, від фіолетового до багряного, а після вечірнього дощу з'явилася веселка. Про це повідомляє Дніпровська порадниця.

вражаючий захід сонця 28 квітня

Дніпропетровський регіональний центр з гідрометеорології на своїй сторінці у Facebook пояснив причини цього феномену. Як зазначають фахівці, сутінки та світанок - це перехідні періоди між днем та ніччю, коли молекули повітря, аерозолі та краплі хмар в атмосфері розсіюють сонячне світло, створюючи різноманітні кольори.

вражаючий захід сонця 28 квітня

Під час заходу сонця, коли сонце опускається до горизонту, його світлу доводиться проходити через товщий шар атмосфери, ніж протягом дня. Цей шлях призводить до того, що сині та фіолетові кольори, які мають коротшу довжину хвилі, розсіюються сильніше, ніж червоні та помаранчеві з довшою довжиною хвилі.

вражаючий захід сонця 28 квітня

В результаті, до наших очей доходить більше червоного та помаранчевого світла, що й надає небу характерного "кривавого" відтінку.

вражаючий захід сонця 28 квітня

Після заходу сонця, коли сонце вже зникло за горизонтом, його світло продовжує освітлювати нижні шари атмосфери та хмари, посилюючи ефект розсіяння та створюючи ще більш інтенсивні кольори.

Пізніше вночі, коли сонце знаходиться вже далеко за горизонтом, небо набуває темно-синього кольору. Це відбувається тому, що сині та фіолетові кольори знову стають домінуючими, оскільки вони менше розсіюються товщею атмосфери.

вражаючий захід сонця 28 квітня

Варто зазначити, що на інтенсивність та відтінки заходу сонця також впливають інші фактори, такі як наявність пилу, вологи та хмар в атмосфері.

Тож, вражаюче "криваве" захід сонця 28 квітня стало результатом поєднання декількох атмосферних явищ, подарувавши жителям Дніпра та області незабутнє видовище.

Також раніше ми писали Можна прогулятися та відвідати теплиці: як працюватиме Ботанічний сад Дніпра у травні