Несподіваний проєкт: як 40 років тому у Дніпрі з’явився Театральний бульвар (фото)

Сьогодні Театральний бульвар невідіймана частина архітектурного вигляду міста. Однак, ця пішохідна вулиця з'явилася не дуже давно, всього сорок років тому. Незвичайний портал у паралельне культурне життя був відкритий несподівано, й городяни почали обживати новий вуличний простір. Театральний бульвар всі ці роки відзеркалює життя великого міста. Про це пише Дніпровська панорама з посиланням на інформацію з інтернет-джерел.

венеція

Територія Театрального бульвару може бути з повним правом названа залишками катеринославської «Венеції». Перші сто років міської історії тут протікала річка, яка з часом перетворилася на стічну канаву.

Парадоксально, але попри особливості місцевості, ця частина міста поступово формувалася, як центр культурного життя Катеринослава. Тут на початку 20 століття з'явився будинок Англійського клубу, у 1912 році поряд піднявся театр-клуб Громадського зібрання - нині Філармонія. У 1913-му до будівлі Англійського клубу прибудували театр - нині стара частина будівлі театру імені Т.Г. Шевченка.

човни театр

Три театрально-клубні будівлі утворили новий містобудівний вузол, але цей соціокультурний «центр тяжіння» практично ніяк не виділявся на місцевості, бо споруди явно були затиснуті в тогочасному архітектурному оточенні, - пишуть історики. 

Широка низина ще довго показувала свій «характер». Під час катастрофічної повені в травні 1931 року тут стояла вода до одного метра, а пересувалися між театрами... за допомогою човнів. 

зайвий будинок

До 1970-х років архітектори поступово прийшли до ідеї визволення району від «зайвої» забудови, і влаштування нової магістралі шляхом знесення одного з будинків по вулиці Воскресенській, з реконструкцією та розкриттям фасаду театру імені Т.Г. Шевченка, -  свідчать краєзнавці.

повінь 1977

Однією із головних причин утворення бульвару стала знаменита повінь 28 липня 1977 року, внаслідок якої було серйозно пошкоджено підвальні та цокольні поверхи більшості будинків у центральній частині міста.

Саме після цієї повені був знесений житловий будинок по вулиці Воскресенській, 7 (на той час – вулиці Леніна). Після ліквідації навколишньої забудови усередині кварталу між вулицями Володимира Мономаха (тоді – Московською) і Воскресенською проклали широкий бульвар шириною 30–40 метрів.

театр вільний

Позаду старої-нової будівлі театру ближче до центральної частини бульвару влаштували басейн і естраду за проектом Л.П. Халявського. Торцевий фасад будинку по вул. Воскресенської, 9 декорували величезною металевою люстрою з великою кількістю елементів.

люстра

Завершенням забудови бульвару мав стати Театр юного глядача, на північно-східному боці ділянки біля вулиці Володимира Мономаха. Але цей проект не був реалізований. 

 люстра сяє

Театральний бульвар як цілісний архітектурний ансамбль, на жаль, не відбувся, хоча відповідні проєкти розробляються й досі.

книжковий ринок

Ще з початку 1990-х років на Театральному бульварі розташувався галасливий і розмаїтий книжковий ринок, «мекка» для залишків радянської інтелігенції. Ринок працює й зараз, але не за таким розмахом. 

театральний бульвар

Зараз Театральний бульвар має поліфункціональний характер, бо єднає торговельну, розважальну та соціокультурну функції із помітною перевагою все ж в першій.

Раніше ми писали про: Човни на вулицях та затоплені будинки: коли у Дніпрі протягом 200 років відбувалися сильні повені (фото)