Об’єкт культурної спадщини: будівлі Дніпропетровського історичного музею 118 років

У 1905 році було відкрито будинок Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д. Яворницького на просп. Д. Яворницького, 16, який відомий усім жителям Дніпра. Будівля є об’єктом культурної спадщини, якій 27 серпня 2023 року виповнилося 118 років. Про це повідомляє "Дніпровська панорама".

Історія Дніпропетровського історичного музею розпочалася ще у 1849 році. В лютому в Катеринославі за ініціативою директора місцевої гімназії Я.Д. Грахова, А.Я. Фабра був створений, так званий, „Общественный музеум Екатеринославской губернии” - перший в краї музей, що розташовувався в Потьомкінському палаці, що належав Дворянському губернському зібранню.

У травні 1902 року в будівлі Комерційного училища (нині будівля Дніпропетровської облради) був урочисто відкритий Обласний музей ім. О.М. Поля. Поступово в нього влилися зібрання першого „общественного музея”, що зберігалося в класичній гімназії, приватного музею О.Поля, колекції Д. Яворницького (директор музею у 1902-1933 рр.), Е. Мельник-Антоновича, В. Антоновича, С. Бродницкого, І. Акінфієва, С. Сучкова, А. Синявського, Алексєєва Г.П., Гана П.О., Левенсона В.Я., Проніна П.П. та ін.

History

Нарешті спеціально для музею під наглядом архітекторів Г.К. Сандецького і Г.І. Панафутіна в 1905 році було побудовано приміщення за зразком будинку Гофмана в Берліні. Саме в цій будівлі на проспекті Яворницького зараз знаходиться Дніпропетровський національний історичний музей.

Нині експозиція з історії краю від найдавніших часів до сучасності налічує 9 залів. Музей щорічно відвідує більше 300 тисяч відвідувачів, для яких проводяться 10000 екскурсій, функціонують майже 60 виставок.

630_360_1647675648-432

За матеріалами сайту museum.dp.ua