Очі радіють такій пишноті. Скільки раніше було церков у Дніпрі та як виглядали (фото)

Дніпро багатий на старовинні архітектурні пам'ятки. Кожен з них має свою унікальну історію, яка заслуговує на те, щоб про неї говорили. Культові споруди - не винятки, тим більше якщо вони залишилися тільки у фотографіях. Деякими з них поділилася Олена Присягіна у Фейсбуці, повідомляє Дніпровська панорама.

Перебираючи світлини храмів Катеринослава, вирішила перерахувати, скільки їх не збереглося до наших днів. Виявилося 9 храмів та 2 каплиці!
Основні причини - боротьба з релігією та руйнування під час війни.
У групі є повні історії деяких храмів цього списку. Сьогодні короткі історії про кожного з них, – написала Присягіна.

Хрестовоздвиженська (архієрейська) церква

Знаходилася вона поблизу готелю «Світанок». На місці міської підстанції.

Освятили церкву 1903 року. То справді був типовий зразок «візантійського» стилю.

У 1941 році біля церкви розмістилася зенітна батарея, яка прикривала Мерефо-Херсонський міст. Церква значно перепала від німецьких бомбардувальників.

У 1960-х роках зруйновану церкву остаточно розібрали.

церкви Дніпра

ПОКРОВСЬКА ЦЕРКВА

У 1870 році було збудовано Покровську церкву. Вона розміщувалася на перетині осей сучасних вулиць Вокзальної та Привокзальної.

На початку війни, близькість залізничного вокзалу та мосту виявилася для культової споруди фатальної. 16 серпня 1941 року бомбардування перетворило Покровську церкву на руїни, які були розібрані у післявоєнний час.

церкви Дніпра

УСПІНСЬКА ЦЕРКВА

Архітектори храму - Людвіг Шарлемань та Петро Вісконті. Цей дует спроектував у Катеринославі два храми – Успенський та Троїцький.

Проект Троїцького храму був розроблений в 1836 р., Успенського - в 1837 р. Проекти основних частин обох будівель напрочуд схожі і за композицією, і з оформлення фасадів.

У 1930-ті р. церкву закрили. З кінця 1940-х років у будівлі колишньої церкви був госпіталь для ветеранів Другої світової війни. З 1950-х до 2011р. тут розташовувалася міська лікарня №10.

церкви Дніпра

ВОСКРЕСЕНСЬКА (цвинтарна) церква

Ця церква була однією з найдавніших храмів міста. Її будівництво почалося ще 1795 року.

Пізніше деякі проблеми призупинили роботу. Тому храм був остаточно добудований і освячений на честь Воскресіння Христового лише 1807 року.

Радянська ідеологія не пощадила унікального храму. У 20-ті роки Воскресенський храм було знищено, трохи згодом – у 30-ті – було зруйновано і каплиця при ньому.

Пізніше на місці Воскресенського храму збудували готель «Динамо», а на місці зруйнованої каплиці звели готель «Спорт».

церкви Дніпра

СВЯТО-ЛАЗАРІВСЬКА ЦЕРКВА

Ця церква була на території Севастопольського парку. Раніше це був цвинтар.

У 1863 році на цвинтарі була побудована невелика каплиця, але невдовзі, вже в жовтні того ж року, каплиця була перебудована та освячена на честь Воскресіння Лазаря. У 1894 р. добудували новий боковий вівтар із двоярусною дзвіницею.

Святий Лазар був покровителем воїнів на полі лайки, звідси і ще одна назва госпіталю - лазарет.

Під час Другої світової війни храм згорів.

церкви Дніпра

СТАРА ВІЙСЬКОВА ЦЕРКВА

1885 року Міська Дума виділила Військовому відомству ділянку для будівництва військового храму. (Район вул.Чекмарьова зараз). Невелика, дерев'яна церква була збудована у 1885 (86) році. В історію вона увійшла як «Перша», а згодом «Стара військова» церква. Архітектура храму значної цінності мала. Усередині він був низький, маломісткий, темний та холодний. Зовсім не відповідав вимогам до міських гарнізонних церков.

церкви Дніпра

НОВА ВІЙСЬКОВА ЦЕРКВА

Командування дивізії отримало гроші на будівництво нової військової церкви.

23 вересня 1912 року нову церкву було освячено. Хрестовоздвиженський храм було зведено за типовим проектом військових храмів архітектора Федора Вержбицького.
За радянських часів військові Хрестовоздвиженські храми було ліквідовано. У січні 1930 року рішенням міськвиконкому було закрито Стару церкву, а у грудні 1932-го закрили і Новий храм. Стару військову церкву було знищено наприкінці 1930-х років. Згодом на її місці збудували середню школу №10.

церкви Дніпра

ЧЕЧЕЛІВСЬКА ЦЕРКВА

Церква Чечелівського цвинтаря знаходилася на місці нинішнього парку Пам'яті та примирення. Раніше парк Калініна.

Наприкінці 1890-х років. за проектом архітектора Султанова тут спорудили Олександро-Невську церкву.

Церкву закрили 1937 року. Під час війни церква згоріла. Церкву, що згоріла, після звільнення міста вже не відновлювали, її вцілілі стіни були розібрані на будматеріали.

церкви Дніпра

Каплиця, в якій на нетривалий час відродилося богослужіння, у 1948 році була закрита та незабаром зруйнована. На її місці було збудовано одноповерхову будівлю, в якій розмістилася контора «Зеленбуду».

церкви Дніпра

ВОЗНЕСЕНСЬКА (Казанська) церква

У 1912 році за проектом Миклашевського храм був зведений у візантійському стилі, завдяки чому він вирізнявся своєю оригінальністю та неповторною красою серед усіх храмів Катеринослава.

Новий храм освятили на честь Вознесіння Господнього, але в народі за ним зміцнилася стійка назва за назвою вулиці, на якій він був розташований - "Казанська церква".
У 20-х роках минулого століття, тобто з приходом радянської влади, Вознесенську церкву закрили.

1935-го міська влада вирішила храм підірвати, а отриману цеглу використати для будівництва інших об'єктів.

Перебувала церква в нинішньому безвиході трамвая номер 4. Верх вулиці Казанської, пізніше К. Лібкнехта. Нині Грушевського.

церкви Дніпра

Храми Катеринослава. Із храмів, які на фото, дожили до наших днів лише чотири. Преображенський, Троїцький, Брянський (Органний зал) та Благовіщенська церква.

Нагадаємо, раніше ми писали: Пенсії-2024. Стало відомо, на скільки зросте пенсія в наступному році