Останній зблиск свічки. Мешканець Дніпра помітив нічну квітку (фото)

Незважаючи на календарну осінь у Дніпрі, природа ще дарує нам теплі дні. Цим користуються і деякі рослини, які б мали вже давно відквітнути, але радують нас і нині, повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на допис Олександра Ванжі.

Енотера (нічна свічка). Дніпропетровщина. Приорілля. 25. 09. 2023р., - підписав він свою знахідку.

енотера

Енотери або ослинник, нічна свічка (лат. Oenothéra) — рід рослин сімейства кіпрейних. Поширений переважно в Америці і Європі, але деякі види добре адаптувалися в російських широтах. Інші назви: ослинник (від грецьких слів «oinos» і «ther» (вино і дикий звір). За повір’ям звіра можна приручити, якщо він понюхає рослина, обприскати вином з коренів енотери) і нічна свічка (квітки розкриваються тільки в сутінках або при похмурій погоді).

Рід єнотера представляють одно-, дво- і багаторічні трав’янисті рослини і напівчагарники. Висота в залежності від виду може бути від 30 см до 120 см. Стебла прямостоячі, іноді — сланкі, опушені. Форма листя різноманітна, вони бувають простими, суцільнокрайнім, перисто-розсічені, зубчастими і лопатевими.

Квітки великого розміру, яскравого забарвлення: білого, жовтого, рожевого, пурпурного і навіть смугастого. Найчастіше зібрані в суцвіття, рідше поодинокі, ароматні. Цвітіння тривале, практично все літо. Плодом є коробочка, що містить безліч дрібних насіннин.

Деякі види рослини використовуються в їжу, але більшість з них вирощують в декоративних цілях для використання в ландшафтному дизайні.

Налічується близько 80 видів в роду єнотера. І лише невелика їх частина використовується в садівництві.

Найбільш популярна Енотера дворічна (O. biennis L.) Цикл життя рослин відображений в назві виду, тобто дворічник. У перший рік утворюється розетка листя, а на другий з’являється квітконосне стебло. Квіти лимонного відтінку, іноді — жовті. Стебло прямостояче, висота рослини може досягати 120 см. Цвітіння настає з червня і триває протягом усього літа. Плодоношення з кінця липня. Зустрічається в дикій природі України, Передкавказзя і Далекого Сходу, може рости і на узбіччі дороги, і засмічених місцях. На зиму рослини цього виду бажано вкрити сухим листям. Популярний сорт — «Вечірня зоря».

Нагадаємо, раніше ми писали: Час закривати томат минув: у Дніпрі різко подорожчали помідори (фото)