Персик чи нектарин: яка різниця між фруктами та що краще обрати

Літо у розпалі, а це значить, що настав сезон свіжих, соковитих фруктів! Серед них особливе місце посідають персики та нектарини. Ці два фрукти, хоч і схожі на вигляд, мають певні відмінності, про які корисно знати. Чи знаєте ви, чим відрізняється персик від нектарина? А який з них корисніший для здоров'я? Сьогодні ми розкриємо секрети цих фруктових близнюків, щоб ви могли насолоджуватися ними не лише з задоволенням, але й з користю! Про це повідомляє Дніпровська порадниця.

Яка різниця між персиками та нектаринами

Персик - фрукт, відомий своєю нечіткою помаранчевою або червоною шкіркою та соковитою м'якістю.

Нектарини та персики генетично майже однакові, але генний варіант між ними призводить до того, що персики мають пухнасту шкірку, а нектарини - гладку.

Нектарини не є генетично модифікованими персиками. До того ж нектарини також трохи менші за персики. Обидва можуть мати білу або жовту м’якоть.

Перші відомі людству нектарини були дрібними, а ті, які широко поширені зараз, розміром із персик, вивели вчені у XX столітті.

Персики та нектарини можна використовувати як взаємозамінні в багатьох рецептах, що вимагають кісточкових фруктів.

Коли персики готуються, пухнаста шкірка може стати жорсткою, тому краще видалити її, перш ніж класти у випічку чи варення. Можна полегшити очищення від шкірки, закип’ятивши велику каструлю з водою. Оскільки шкірка нектаринів тонша, вони кращий вибір, якщо ви не хочете очищати.

Деякі вважають, що нектарини солодше і соковитіше персиків, але смак і консистенція повністю залежать від самого фрукта, а також від його стиглості. Дехто віддає перевагу текстурі нектарина, оскільки він не має характерного персикового розмитого зовнішнього вигляду.

Персики та нектарини можна їсти сирими, але також можна смажити на грилі для додаткової глибини смаку, солодкості та теплої соковитості.

Персики та нектарини – ласощі літа, які часто плутають через схожість. Насправді, це два різні фрукти, хоч і близькі родичі.

 

Зовнішня відмінність:

Шкірка: Головна риса, що їх розрізняє. Персик хизується пухнастою, оксамитовою шкіркою, мов оксамитовим манто. Нектарин ж – гладкий, блискучий, немов відполірована яшма.

Форма: Персики бувають більш округлими, а нектарини – трохи витягнутими, схожими на сливу.
Розмір: Нектарин, зазвичай, менший за свого пухнастого брата.

Смакові нюанси:

М'якоть: У персика вона більш пухка, соковита, з насиченим ароматом. Нектарин щільніший, з м'якоттю, що нагадує абрикос, і трохи менш вираженим запахом.
Смак: Персики бувають кислуватими, солодкими, з терпкістю. Нектарин же, як правило, солодший, з медовим присмаком.
Користь для здоров'я:

Вітаміни: Обидва фрукти багаті на вітаміни C, A, E, калій, клітковину. Нектарин може пишатися більшим вмістом вітаміну A, а персик – калію.
Калорійність: Нектарин трохи калорійніший через вищий вміст цукру.
Вплив на травлення: Клітковина, що міститься в персиках та нектаринах, корисна для травлення, регулює роботу кишечника.

Хто ж переможець?

В одному можна бути певним: обидва фрукти подарують вам заряд вітамінів, гарний настрій та смачне літо!
 

Користь для організму

Персики й нектарини багаті на цінні для організму людини мінерали. Калій зміцнює серцевий м'яз і стінки судин, магній заспокоює нервову систему, кальцій, фосфор і фтор зміцнюють кістки, залізо нормалізує роботу гормональних систем, цинк покращує стан шкіри.

Обидва фрукти мають сечогінну властивість, виводять з організму токсини й вільні радикали.

До того ж у нектаринах вища концентрація вітаміну А, С, заліза, калію, магнію й бета-каротину.

Важливо, що людям із підвищеним рівнем цукру у крові слід пам'ятати, що нектарин у рази солодший за персик.

Персики краще вибирати для приготування соків на зиму, оскільки вони водянистіші.

Нагадаємо, раніше ми писали

Як врятувати помідори від спеки: терміново зробіть це, щоб не втратити урожай