Петиція про позбавлення Брежнєва звання "почесний громадянин міста Дніпра" провалилась

 Петиція на платформі Єдиної системи місцевих петицій про позбавлення Леоніда Ілліча Брежнєва звання "почесний громадянин міста Дніпра" зібрала дуже мало голосів. За 3 місяці за неї проголосував всього 41 людина. Про це повідомляє "Дніпровська панорама".

Скрин Брежнев

"Відповідно до закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» вимагаю позбавити звання «Почесний громадянин міста Дніпра» радянського державного та партійного діяча Леоніда Брежнєва", - написав автор петиції на платформі Єдиної системи місцевих петицій.

Петиція про позбавлення Леоніда Ілліча Брежнєва звання почесного громадянина Дніпра була створена 25 травня 2023 року. За 3 місяці замість 3000 голосів, які необхідно було зібрати для розгляду петиції, вона зібрала всього 41 голос.

Проте навіть на цю провальну петицію була надана наступна вичерпна відповідь:

"Брежнєву Л. І. (1906–1982 роки) було присвоєно звання «Почесний громадянин міста Дніпропетровська» у 1979 році Дніпропетровською міською радою народних депутатів.

Відповідно до Положення про звання «Почесний громадянин міста Дніпропетровська» підставами щодо позбавлення звання могли бути:
– особисте звернення громадянина;
– набрання законної сили обвинувального вироку щодо громадянина.

Оскільки Брежнєв Л. І. помер у 1982 році, а Закон України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» (далі – Закон) було прийнято 09.04.2015, підстав для позбавлення його звання немає. Також згідно з підпунктом 1 пункту 3 статті 4 Закону заборона не поширюється на документи державних органів та органів місцевого самоврядування (місцевих органів державної влади і управління), прийнятих чи виданих до 1991 року".

Нагадаємо, що влітку у Кам'янському перенесли бюст Брежнєву, який раніше знаходився на проспекті Свободи, у Музей під відкритим небом.

Бюст Брежнєву

Довідка

Леонід Ілліч Брежнєв народився 6 грудня 1906 року у с. Кам'янське Катеринославської губернії. Помер 10 листопада 1982 року у Москві. Відомий радянський державний і партійний діяч. 2-й Генеральний серкретар ЦК КПРС (8 квітня 1966 — 10 листопада 1982 рр.).