Поминальні дні після Великодня: традиції та що варто зробити

Православні християни мають особливі дні в році, коли потрібно поминати покійних близьких людей. У ці дні люди моляться за їхні душі, ходять до храму та ставлять свічки, а також відвідують кладовища, повідомляє Дніпровська порадниця.

Що можна робити

Традиційно напередодні батьківських днів у храмах відбуваються панахиди, які називаються парастас (перекладається з грецької як "клопотання", "прохання"). У сам поминальний день вранці відбувається літургія, на якій подають записки про упокій, замовляють сорокоуст.

До храму також несуть "панахидки" на милостиню - пісні продукти, які роздають нужденним, а вдома віряни влаштовують поминальні обіди - на стіл ставлять кутю, як символ воскресіння.
Чи ходять на кладовище у батьківську суботу? Це залишається на розсуд самих вірян, але найчастіше після церкви прийнято відвідувати могилки померлих. Могили приводять до ладу, можна запалити лампадку і помолитися. Доброю справою вважається прибрати занедбану могилу. Якщо цього дня відвідати церкву і кладовище не виходить, то можна прочитати молитву вдома.

Що не можна робити

У дні поминання є низка заборон:

  • не можна говорити погано про померлих і страждати;
  • забороняється сперечатися і лаятися; 
  • не можна відмовляти в милості нужденним;
  • не слід залишати їжу на могилках і розпивати алкоголь на кладовищі;
  • не можна влаштовувати гучні поминальні трапези.

Прямої заборони на роботу в ці дні немає, але краще всі мирські справи відкласти на потім. Поминальний день слід провести у тиші та молитві - вважається, що саме наша молитва допомагає душам померлих знайти спокій, а їхні гріхи будуть прощені.

Також раніше ми писали Світла п'ятниця: не варто працювати в землі. Чого ще краще не робити у цей день