Давайте випікати Різдвяний Штолен: рецепт та секрети приготування

Штолен - це найзнаменитіша версія Різдвяного кексу, який традиційно печеться за декілька тижнів до свята. Він готується в багатьох країнах Європи, зокрема в Німеччині, Австрії, Чехії, Польщі та Україні. Цей пиріг має довгу історію, яка сягає середньовіччя, пише Дніпровська панорама.

Звідки походить

Перші згадки про Штолен датуються 14 століттям. Тоді він називався "Striezel" і був простим хлібом, який пекли з кислого тіста. Згодом до Штолену стали додавати сухофрукти, горіхи та спеції, що зробило його більш смачним і ароматним.

У 16 столітті Штолен став популярним у Німеччині. Його подавали до святкового столу на Різдво та Новий рік. У цей час Штолен став більш пишним і повітряним, оскільки його стали випікати з дріжджового тіста.

У 18 столітті Штолен почали готувати в інших країнах Європи. У кожній країні цей пиріг отримав свою назву та особливості приготування.

Сирний Штолен - це той самий кекс, але він ніжніший, солодкий з кислинкою і не потребує витримки. Спекли і одразу ж смакуйте.

Вірю, що і вам неодмінно сподобається. Бо дамашє ж завжди смачніше.

штолен

Рецепт сирного Штолена

  • 125 гр. вершкового масла;
  • 125 гр. цукру;
  • 125 гр. домашнього кисломолочного сиру;
  •  пакетик ваніліну;
  •  цедра одного апельсину та сік з нього;
  •  1 яйце;
  •  300 гр. борошна;
  •  10 гр. розпушувача.
  •  70 гр. вяленоі журавлини;
  •  70 гр. родзинок (ізюм);
  •  70 гр. цукати (ананас);
  •  70 гр. вяленого манго;
  •  100 гр. підсушеного мигдалю;
  •  жменька свіжої журавлини.

За добу до приготування залийте сухофрукти ромом або коньяком.

Перед самим приготування відкиньте їх на друшляк та просушіть паперовим рушником.

Вершкове масло збийте з цукром, міксером. Додайте цедру апельсина, сік, яйце, кисломолочний сир, ванілін. Збиваємо далі до однорідної маси.

Додаємо у суміш просіяне борошно разом з розпушувачем.

Сухофрукти присипати борошном, додати їх у тісто. Горіхи та свіжу журавлину також у тісто. На стіл, посипаний борошном викладаємо тісто. Починаємо формувати прямокутник. Якщо тісто липне до рук, підсипте борошна. Прямокутник складаємо пополам, формуємо майбутній Штолен.

штолен

Викладаємо на деко, застелене пергаментом.

Духовку розігріти до 200 гр. Цельсія. Поставити туди Штолен та відразу ж знизити температуру до 170 градусів.

Випікаємо хвилин 60. Ще гарячі Штолени (у мене вийшло два з цієї порції) щедро змастити вершковим маслом та посипати цукровою пудрою.

Ми готували цю випічку на зараз, не плануємо зберігати їх до Різдва.

Штолен можна спекти заздалегідь, готовий замотайте у пергаментний папір та покладіть у прохолодне місце. У такому випадку не додавайте свіжу журавлину.

Традиції готування

У Німеччині Штолен традиційно готують за кілька тижнів до Різдва. Цей пиріг вважається символом достатку та благополуччя.

У переддень Різдва Штолен виставляють на святковий стіл. Його подають з кавою, чаєм або глінтвейном.

У деяких країнах Європи існує традиція дарувати Штолен на Різдво. Цей пиріг вважається символом дружби та любові.

Штолен - це смачний і ароматний пиріг, який є невід'ємною частиною різдвяних традицій багатьох країн Європи.

Нагадаємо, раніше ми писали: Не шкодить фігурі та корисний. Морквяний торт без випічки з фініками