Правила зберігання святкової їжі: як уникнути отруєння

Після свят часто залишаються різні смачні страви, які хочеться скуштувати ще раз. Але не завжди встигаємо все з'їсти відразу. Щоб не захворіти на гостру кишкову інфекцію, важливо правильно зберігати готову їжу. У нашому матеріалі ви дізнаєтеся, як довго можна зберігати різні продукти в холодильнику та при кімнатній температурі, а також як правильно їх готувати та розігрівати.

Правильне зберігання продуктів відіграє важливу роль у забезпеченні нашого здорового стану. Неправильне зберігання таких продуктів, як м’ясо, морепродукти та молоко, може призвести до зростання в них хвороботворних мікроорганізмів, які можуть спричинити виникнення гострих кишкових інфекцій.

Готова їжа має певні терміни зберігання і чим менше, тим краще. На кожному продукті вказано термін придатності до розкриття упаковування та після.

Як довго можна зберігати продукти у холодильнику:

  • Сире м’ясо (в належній упаковці) – не більше 5 днів, приготоване – 3–5 днів;
  • Свіжа птиця – 2 дні;
  • Сосиски та сардельки у спеціальних упаковках: охолоджені – до 2 тижнів, відкриті – не більше 1 тижня;
  • Сира риба, а також морепродукти – не більше 2 днів;
  • Гриби (охолоджені) – до 5 діб. Окрім того, їх слід обгорнути папером, а потім поліетиленом;
  • Сирі яйця – 4–5 тижнів, зварені круто – не більше 1 тижня;
  • Молочні продукти – не більше 1 тижня, деякі види твердих сирів – до 2 тижнів;
  • Зелень і салатні листи (в закритому пластиковому пакеті) – не більше 4 діб. Салати в герметичних контейнерах – не більше 3 діб;
  • Фрукти – до 4 діб;
  • Десерти – 4 дні, але, проте якщо вони містять заварний крем/сметану, соус тощо, то до 1–2 діб;
  • Гастрономія, залишки готової їжі – не більше 5 діб.

Не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години. Приготовані страви слід зберігати гарячими (60 °С) аж до подавання до столу. І взагалі не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику.

Фрукти та ягоди при кімнатній температурі зберігаємо:

  • Стиглі ягоди – 2 дні;
  • Виноград – не більше 5 днів.

Нагадуємо, що для приготування їжі потрібно використовувати лише питну воду гарантованої якості, а свіжі овочі, фрукти потрібно ретельно промивате водою; при сильних забрудненнях їх слід обдавати окропом.

Дотримуючись цих простих порад, ви зможете зберегти готові страви свіжими та безпечними для вживання.