Проти Російської Федерації можуть бути застосовані секторальні санкції у банківській сфері

Очікує на розгляд Проект Постанови (№5279) про застосування проти Російської Федерації секторальних санкцій у банківській сфері, співавтором якого виступив народний депутат України Андрій Денисенко

Оскільки ведення Україною персональних санкцій проти Російської Федерації виявилось неефективним, а країна-агресор продовжує бойові дії і окупацію України, постала необхідність застосування саме секторальних санкцій. Проектом пропонується застосування санкцій до банків, істотна участь в яких належить особам Російської Федерації, таких секторальних санкцій як блокування активів – тимчасове обмеження права особи користуватися та розпоряджатися належним їй майном; запобігання виведенню капіталів за межі України; анулювання або зупинення ліцензій необхідних для здійснення певного виду діяльності, зокрема, анулювання чи зупинення дії спеціальних дозволів на користування надрами, та ін.

У проекті також наголошується на необхідності припинення дії торговельних угод, спільних проектів та промислових програм у певних сферах, зокрема у сфері безпеки та оборони. "Прийняття проекту Постанови є надзвичайно важливим. Адже це дозволить нам вжити економічні заходи, необхідні для припинення фінансування збройної агресії проти України з боку російських компаній, забезпечить зменшення їх впливу в Україні та сприятиме забезпеченню збереження суверенітету та територіальної цілісності України",- зазначає Андрій Денисенко.

Прийняти рішення про запровадження секторальних санкцій у банківській сфері проти Російської Федерації напряму залежить від Ради національної безпеки та оборони України.