"Проїзний" чи "проїздний" квиток: мовознавець Авраменко пояснив поширену помилку (відео)

Відомий український вчитель і мовознавець Олександр Авраменко у своєму уроці пояснив, чому неправильно писати "проїздний", повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на Главред.

Сьогодні будемо вчитися грамотно писати. Наприклад, як ви напишете "проїзний квиток" – без "д" чи з буквою "д"? Наша мова милозвучна, тому ніяких "проїздних", "устних вправ" чи "областних конкурсів" у ній немає. Треба вимовляти і писати "проїзний", "обласний", "усний", – пояснив мовознавець.

Авраменко зазначив, що при збігові кількох приголосних незручний для вимови звук викидаємо, спрощуємо і вимову, і написання.

Тому ця орфограма називається спрощенням в групах приголосних, – сказав він.

Проте є і винятки. Мовознавець назвав ряд слів, які потрібно вживати з літерою "т": кістлявий, пестливий, хвастливий, шістнадцять, зап’ястний і хворостняк.

Також у письмі зберігається ця буква в іншомовних словах, наприклад, контрастний, баластний, агентство та інших, – додав Авраменко.

Докладніше - в уроці;

Нагадаємо, раніше ми писали: Як правильно вітати з днем народження: мовознавець Авраменко розповів про написання свят українською (відео)