Ранні овочі до столу. Завдяки цим правилам редиска вийде соковита та смачна

Багато дачників люблять вирощувати на своїх ділянках редиску. Це один з ранніх овочів, багатий на вітаміни і вирощується в багатьох країнах. Редиска невибаглива у догляді, за сезон її можна садити кілька разів. Однак, щоб правильно посадити та виростити редиску, потрібно дотриматись кількох лайфхаків, завдяки яким урожай вийде добрим, повідомляє Дніпровська панорама, посилаючись на Уніан.

Як правильно посадити і виростити редиску

Насіння редиски сіють у ґрунт навесні, орієнтовно наприкінці березня – середині квітня. По-хорошому, потрібно робити це ранньою весною з початком перших робіт у полі. Культура переносить нетривалі заморозки до -5 ºС, а проростати насіння починає, коли ґрунт прогріється до +5 ºС.

Грунт під редиску має бути пухким, насіння засівають на відстані 10-15 сантиметрів один від одного і на глибині 1,5-2,5 см. Найбільш комфортною для проростання буде температура 15-20 ºС.

Редиска любить вологу, тому подбайте, щоб грунт не пересихав - вологість має бути близько 80%. Для цього поливати потрібно щодня, вранці або ввечері; а у разі посушливої весни – двічі на день. Також ґрунт потрібно періодично розпушувати - це дозволить зберігати вологу та боротися з бур'янами.

За часом зростає редиска швидко, близько трьох-чотирьох тижнів. Коренеплоди дозрівають протягом 18-20 днів після появи сходів, проростання яких піде від трьох до 12 днів. Все залежить від погоди, догляду та сорту редиски. Пізньостиглим сортам часу потрібно 1-1,5 місяці для дозрівання.

Свіжий овоч цілий рік

Виростити редис на підвіконні будинку цілком реально. Для цього знадобиться земля. Можна купити готову суміш, наприклад, для розсади огірків та помідорів.

Також потрібна ємність - можна вирощувати редиску в ящиках або касетах для розсади, глибини 10-15 сантиметрів буде достатньо. Обов'язково повинні бути отвори для дренажу, щоб зайва волога йшла. Якщо ємність для вирощування не глибока, краще звернути увагу на сорти редиски з округлою або злегка довгастою формою.

Оскільки редис любить прохолоду, тримайте його подалі від батарей. Краще виростити редис на балконі засклені або веранді.

Процедура посіву насіння нескладна:

  • замочити у питній воді на 20 хвилин;
  • у землі зробити лунки глибиною 10-15 міліметрів;
  • викласти насіння та засипати землею:
  • полити теплою водою;
  • накрити склом або плівкою;
  • чекати на появу перших сходів.

Після їх появи накриття можна забирати. Оптимальною температурою для вирощування буде 15-18 ºС вдень та близько 10 градусів уночі.

Десять-дванадцять годин сонячного дня ідеально підійдуть для редиски. Якщо більше – потрібно буде затіняти. Полив проводиться у міру висихання кожні 2-3 дні. Пам'ятайте, що редиска любить вологу.

як посіяти редиску

Головні заборони для редиски

Перш ніж почати вирощувати культуру, запам'ятайте, від чого її потрібно берегти. Редиска не переносить:

  • спеку (понад 20 градусів, оптимально для зростання - 15-18 ºС);
  • посуху та сухий ґрунт (менше 70% вологості), але й "переливати" теж погано;
  • світло (якщо світловий день більше 12 годин, цей овоч слід затінювати);
  • глибоку посадку (до 2 см для насіння достатньо);
  • свіжий гній (не удобрюйте їм, якщо хочете соковиті та великі коренеплоди).

Якщо дотримуватиметеся правил і не порушуватимете заборон, у вас вийде виростити міцну і смачну редис.

Що потрібно знати, вирощуючи редиску в теплиці

Такий спосіб дозволяє робити це і взимку, наприклад, у січні, але тільки якщо опалювана теплиця. Якщо такого немає, сіяти редиску слід, як і у відкритому ґрунті – не раніше середини березня.

Для вирощування у теплиці краще звернути увагу на насіння великого розміру. Їх висаджують на відстані вісім сантиметрів між рядами та 3-5 см в одному ряду.

При температурі близько 18 градусів сходи з'являться через 4-5 днів, якщо буде холодніше - паростки вилізуть пізніше. Для дозрівання редис у теплиці може знадобитися більше часу.

В іншому все як у попередніх випадках – температура, дренаж, вологість ґрунту, довжина сонячного дня.

Нагадаємо, раніше ми писали: Посівний місячний календар на квітень: найврожайніші дні (Календар)