Різдво Пресвятої Богородиці 2024. Нова дата свята, що категорично заборонено робити

Різдво Пресвятої Богородиці - одне з найважливіших церковних свят, присвячене появі на світ Божої Матері. Про це повідомляє Дніпровська порадниця з посиланням на Уніан.

Коли Різдво Пресвятої Богородиці 2024

Різдво Пресвятої Богородиці 2024 року відзначають уже за новим календарем, 8 вересня. Цього року це неділя.

Нагадаємо, що після переходу Православної церкви України на новий церковний календар, усі дати неперехідних свят (із фіксованою датою) зсунулися на 13 днів раніше. За старим календарем дата Різдва Пресвятої Богородиці - 21 вересня.

Цікаво, що відзначати свято Різдва Богородиці почали лише наприкінці VI або на початку VII століття - у ранньому християнстві Богородиці відводилося досить мало уваги.

Що не можна робити на Різдво Пресвятої Богородиці

У свято є низка заборон:

не можна сваритися і лаятися з близькими родичами;
забороняється відмовляти в допомозі;
не можна працювати - прибирати оселі, працювати на городі, в саду, на подвір'ї, палити сміття тощо.
Жінкам у це свято не слід брати до рук ножиці та голки - шити і вишивати також заборонено.


Чи можна ходити на цвинтар у Різдво Пресвятої Богородиці? У великі церковні свята не рекомендують відвідувати цвинтар. Свято Різдва Богородиці - це світла й радісна подія, коли потрібно зібратися всією родиною, приділити увагу рідним і близьким.

Що потрібно робити на Різдво Пресвятої Богородиці

Всенічне бдіння в храмах починається напередодні, ввечері 7 вересня, і триває до ранку. Вранці, в день урочистості, відбувається святкова літургія. До церкви йдуть зранку, але можна прийти і вдень - вклонитися іконі Божої Матері і помолитися їй про благополуччя для себе і близьких.

День вважається також і батьківським святом, тому потрібно помолитися за рідних, зателефонувати їм. З особливою увагою в цей день ставляться до мам.

У народному календарі свято збігається із закінченням збору врожаю, тому Богородиці заведено також дякувати за допомогу в працях. День у народі прозвали Друга Пречиста - Першу Пречисту відзначають на свято Успіння Пресвятої Богородиці.

Добре в свято зібратися за сімейним столом. Також за прикметами на Різдво Богородиці потрібно подати щедру милостиню або перерахувати гроші на благодійність - Богородиця дуже милосердна і співчутлива.

Нагадаємо, раніше ми писали
Гарний день для кардинальних змін у житті: що варто зробити у народне свято 1 вересня