Школярі в Україні знову складатимуть ДПА. Коли саме

Школярі в Украіні звону здаватиме ДПА. Про такі плани розповіли в Українському центрі оцінювання якості освіти (УЦОЯО). У 2024 році учні 4-х та 9-х класів ДПА складати не будуть, а ось з 2025 року іспити після майже п'ятирічної перерви можуть повернути, повідомляє Дніпровська панорама.

УЦОЯО думає над розробкою матеріалів для Державної підсумкової атестації, яку мають здавати випускники молодшої та середньої школи. Іспити впровадять з наступних предметів:

  • математика;
  • українська мова;
  • історія України;
  • іноземна мова;
  • природні дисципліни.

Серед можливих нововведень – усне висловлювання. Водночас залишать письмові тестові завдання, а усне опитування буде однією з частин іспиту. Такий формат іспиту можуть запровадити на ДПА з історії України та громадянської освіти, де важливо говорити та висловлюватися вголос.

У 2025 році планують провести тестові іспити для учнів 4-х класів у школах, які погодяться взяти участь у експерименті. ДПА для випускників молодшої школи передбачатиме як тестову, так і усну частину.

В УОЦЯО зазначили, що це буде невелика вибірка у дві тисячі учнів.

Ті навчальні заклади, які з нами погодяться працювати, проведуть оцінювання з математики та української мови, яку ми їм запропонуємо. Потім ми аналізуватимемо, наскільки наші інструменти – тести, питання – адекватні для вибірки, наскільки вчителям комфортно їх у класі опрацьовувати, наскільки це багато часу займає, – додали там.

Також раніше ми писали Будівля оперного театру в Дніпрі: шедевр архітектури епохи естетичного піднесення