Шматочок стародавньої Греції у Дніпрі: що сталося з амфітеатром у парку Шевченка

У минулому столітті мешканців Дніпра тягнуло до творчості та незвичайних архітектурних форм. Не оминуло таке прагнення і парк Шевченка. Тут у 30-х роках з'явився Зелений театр – украй незвичайне місце, про яке сьогодні й йтиметься. Пише “Дніпровська панорама”.

У 1935-1936 роках у східній частині парку імені Т.Г. Шевченку було збудовано грандіозну споруду просто неба — Зелений театр. Авторами його проекту виступили дніпропетровські архітектори Генріх Львович Швецько-Вінецький та Володимир Федорович Ковалевич. За задумом авторів, тут люди могли збиратися, щоб висловити свій творчий талант і поділитися ним зі світом.

амфитетр

Місце для свята

Внаслідок чого Зелений театр відкрили у 1936 році, споруда була розрахована на спеціальний репертуар, що включає масові вистави на відкритому повітрі. У той же час театр служив універсальною видовищною спорудою, що дозволяє проводити мітинги, збори та народні свята.

Автори проекту продумали сценарій сприйняття архітектурного об'єкта у часі та русі. До театру, що потопає в зелені, вела одна з центральних паркових алей, і спочатку відвідувач його не бачив.

зеленый театр днепр

Оптичні ефекти

При наближенні театр розкривався весь одразу, тому що глядач дивився на нього зверху донизу, охоплюючи єдиним поглядом усю панораму. Дія відбувалася на відкритому круглому майданчику сцени-арени, за якою розміщувалася музична раковина. Амфітеатр був розрахований на 2500 глядачів, що сидять і 500 стоять.

Фатальна фінал

Доля приготувала Зеленому театру зовсім недовге життя. Під час війни його спалили, сильно постраждали і більше не відновлювали. Нині у сучасному парку імені Т.Г. Шевченко вже нічого не нагадує про цю величну довоєнну споруду.

зеленый театр сегодня

Все, що залишилося, від колись величної споруди — бетонне коло на вогнищому майданчику парку Шевченка.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про загадковий шинок Диявола в Дніпрі.