Шматочок Трускавця на Дніпропетровщині: що відомо про озеро Солоний лиман

На Дніпропетровщині знаходиться місце, яке називають «Карпатський Трускавець та ізраїльське Мертве море». Солоний лиман, який від Дніпра відділяє всього 50 кілометрів, вже давно зарекомендував себе як мальовниче місце для відпочинку, пише “Дніпровська панорама”.

Озеро розташоване на території Новомосковського району, але про це можна швидко забути, бо тамтешні пейзажі більше нагадують лікувальні місця західної частини нашої країни. Мальовничі куточки вражають навіть досвідчених мандрівників. Перед очима чудовий краєвид – степ, ліс та пустеля. Також варто зазначити, що лиман славиться своїми грязелікувальними властивостями, тому чимало людей сюди їздять не лише з естетичних мотивів, але й аби оздоровитися. 

солоний лиман дніпропетровщина

За формою озеро наближено до кола з діаметром близько 1,8 км, а в центрі озера розташований витягнутий острів, по берегах розташовані кілька невеликих заток. На дні озера знаходяться поклади бруду, що має лікувальні властивості.

Виникнення лиману

Всього існує чимало версій походження цього озера. На думку ряду дослідників це залишки стародавнього океану, інші ж вважають, що тут був розкол земної кори або навіть колись давно впав метеорит. Щоліта вода в озері пересихає, від чого дно покривається тріщинами. Вода в Солоному Лимані з'являється періодично, переважно після дощів, але не більше 30 сантиметрів.

лиман на дніпропетровщині

Лікувальні місця

На березі озера знаходиться лікувальний реабілітаційний центр, де лікують захворювання хребта, суглобів та нервової системи. Фахівці впевнені, що грязі Солоного лиману мають сильну протизапальну, розсмоктуючу та бактерицидну дію, а за хімічним складом не поступаються грязям Мертвого моря.

лиман

Як доїхати

Дістатися Солоного лиману можна автобусами з проспекту Петра Калнишевського, а також з автовокзалу Новомосковська, вийти потрібно на кінцевій зупинці «Новотроїцьке».

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що у Дніпрі з яхт-клубу "Січ" павичі залишилися без хвостів.