Що робити з ірисами після того, як вони відцвіли. Поради, про які мало хто знає

Іриси - це справжні королі весняного саду, чаруючи своїми барвистими суцвіттями та витонченою елегантністю. Проте, коли пишність цвітіння минає, багато садівників ставлять собі питання: що ж далі? Не поспішайте викидати зів'ялі квіти та листя, адже життя ірисів не закінчується з обпаданням пелюсток! Про це повідомляє Дніпровська порадниця.

Коли потрібно обрізати іриси

Почнемо з головного: іриси потрібно обрізати. Робити це бажано після цвітіння і не для краси клумби - в сухих квітках і зів'ялих квітконосах часто ховаються шкідники, через це можуть розвитись хвороби, від яких страждатимуть квіти та її сусіди.

Як обрізати іриси після цвітіння:

використовуйте гострий інструмент, наприклад, секатор, щоб зрізати квітконос одним рухом - так квітка буде менше травмована;
зрізайте квітконоси, відступивши 2-3 см від кореня;
сухе і пошкоджене листя теж можна видалити.

Якщо хочете розмножити якийсь вид ірису, то тоді не чіпайте цей квітконос - залиште його для зав'язі насіннєвої коробочки.

ирис

Коли і як обрізати іриси на зиму

Коли можна обрізати іриси повністю? Садівники з досвідом радять не чіпати здорове листя на ірисах аж до кінця осені - з його допомогою рослини накопичують поживні речовини. Підсихаючі по краях листочки, якщо вони вас бентежать, можна красиво обрізати півколом. Остаточно обрізати іриси можна тільки разом з першими заморозками. Зрізати листя під корінь не потрібно - залиште його висотою 15 см від землі.

Як доглядати за ірисами після цвітіння

Поливати іриси після того, як вони відцвітуть, якщо літо не дуже спекотне, не потрібно. Саме в цей період у коренях або в цибулинах рослини накопичується суха речовина – поливання ірисів у цей час викличе застоювання води в їхній кореневій системі.

Після цвітіння можна трохи підгодувати іриси компостом. Не можна удобрювати іриси гноєм, корені можуть загнивати.
Основне підживлення ірисів проводять через місяць після їх в'янення добривом з фосфором та калієм. 

Після закінчення сезону дощів, у листопаді, залишки листя і верх кореневищ ірисів обробляють фунгіцидами. Пізнє підживлення рослин незадовго до настання заморозків проводять мінеральним комплексом, який не містить азоту.

инл

Чи треба пересаджувати іриси після того, як вони відцвітуть

Пересаджувати іриси рпотрібно не частіше ніж 1 раз на 4-5 років восени, у вересні. Перед пересаджуванням потрібно обрізати листя. Рослини викопують, очищають від ґрунту і розділяють кореневища. Декілька днів викопані іриси зберігають у сухому місці, а потім наприкінці вересня - на початку жовтня висаджують у грунт. 

Чи потрібно викопувати іриси на зиму

На зиму іриси здебільшого не потрібно викопувати. Але якщо квіти ніжного сорту, то вони потребують теплого укриття.  Протягом перших 2-3 років життя укриття потребують і зимостійкі сорти ірисів. Для нього використовують торф, перегній, стружку або солому. Рослини вкривають 10-сантиметровим пухким шаром цього матеріалу, а зверху кладуть ялинове гілля.

Нагадаємо, раніше ми писали

Навіщо класти лавровий лист у горщик з квітами. Секрети досвідчених квітникарів