Чому Трійця 2024 буде пізньою. Дата, традиції, заборони

Трійця, День святої Трійці, П'ятидесятниця, Зелене свято - одне з найважливіших християнських свят, яке українці відзначають здавна. В Україні Трійцю також називають Зеленими святами, адже на це свято прийнято прикрашати домівки зеленню. У деяких регіонах України на Трійцю печуть спеціальний обрядовий хліб - коровай. Коли будемо відзначати Трійцю та що треба робити, розповість Дніпровська порадниця.

Трійця 2024 - якого числа

Трійця належить до перехідних свят; це означає, що дата торжества щороку змінюється. 

Щоб дізнатися, коли Трійця настає у православних, потрібно спочатку визначити дату Великодня. У православ'ї свято відоме також як П'ятидесятниця, оскільки відзначається через 50 днів після Воскресіння Христового, а в католицизмі - через 57 днів. Свято завжди випадає на неділю.

Великдень 2024 у православних віруючих настала 5 травня, що вважається досить пізньою датою. Отже, православна Трійця 2024 буде 23 червня.

Католики цього року відсвяткують Великдень 31 березня, а Трійцю - 19 травня.

Вихідні на Трійцю 2024

Трійцю занесено до списку офіційних свят, на честь яких українцям надається неробочий день. Оскільки свято завжди відзначається в неділю, вихідний переноситься на понеділок.

Тобто понеділок 24 червня 2024 року мав бути неробочим днем. Але через оголошений воєнний стан в Україні, під час якого додаткові дні відпочинку скасовуються. Тож українці наступного дня після Трійці вийдуть на роботу, якщо тільки роботодавці за своїм бажанням не нададуть працівникам вихідний.

Як відзначають Трійцю в Україні

У Трійцю православні згадують біблійну подію сходження Святого Духа на апостолів. Сталося це через 50 днів після воскресіння Ісуса. Після цієї події учні Христа заговорили різними мовами і отримали від Духа дар проповідування. Вони розійшлися по різних країнах і поширювали християнство по світу.

В Україні до Трійці здавна заведено прикрашати помешкання й одяг зеленню, квітами та сезонними травами, насамперед - стеблами лепехи. Їх освячують у храмі і розкладають на всіх поверхнях у будинку. На троїчне богослужіння йдуть у красивому святковому одязі.

Також до свята збирають дикі цілющі трави - піжму, мати-й-мачуху, чебрець, мелісу. З рослин українці заварюють лікувальний чай, а залишки зелені засушують на зиму.

У власників колодязів на Трійцю є традиція запрошувати священика додому, щоби він освятив колодязну воду.

Що не можна робити на Трійцю

лаятися, пліткувати, розпалювати конфлікти, брехати;
пити спиртне, крім причетного вина;
займатися важкою фізичною працею;
відмовляти в допомозі близьким;
купатися у водоймах.

Не можна працювати: Вважається, що на Трійцю не можна займатися будь-якою роботою, адже це великий гріх.
Не можна лаятися: Вірять, що нечиста сила може почути лайку і наслати на людину біду.
Не можна купатися: Вважалося, що на Трійцю русалки стають особливо активними і можуть затягнути людину під воду.
Не можна сумувати: Трійця - це радісне свято, тому сумувати та впадати у відчай в цей день не можна.