Штурханці схожі на пиріжки й дуже смачні. Рецепт від Клопотенка
За допомогою шеф-кухаря Євгена Клопотенка можна не лише смачно поїсти, а й багато чого дізнатися про українську кухню. Наприклад, хто чув таку назву - штурханці ? Між тим, це давня українська страва з картоплі та сиру. Передає Дніпровська панорама з посиланням на сайт Клопотенка
Цей рецепт виник на Поліссі. І не дивно, тому що у північному регіоні нашої країни страви з картоплею дуже популярні, а рецепти завжди оригінальні. Раніше щоосені у містах Коростень та Овруч влаштовували фестивалі з приготування картопляних страв. Картоплю тут називають другим хлібом.
Якщо тлумачити значення цього українського слова, то вийде, що начинку начебто штовхають ( штурхають) усередину картопляного тіста. І виходить страва схожа на пиріжки.
Фірмовий рецепт "штруханців" вас здивує.
Для приготування "штурханців" знадобяться:
- 3 картоплі
- 50 мл молока 2,5%
- 1 яйце
- щіпка солі
- 50 г вершкового масла|мастила| 82,5% жирності
- 5 столових ложок кукурудзяного крохмалю (+3 столові ложки для посипання)
Для начинки:
- сухий кріп
- сіль за смаком
- 1 зубчик чеснока
- 100 г сиру 9%
Покрокове приготування
1. Зваріть у мундирах 3 картоплі. Залишіть повністю остигати, потім почистіть від шкірки і перекрутіть через м'ясорубку.
2. У картопля влийте 50 мл молока, вбийте одне яйце і додайте вершкове масло|мастило| і крохмаль. Посоліть до смаку і перемішайте. У вас має вийти тісто, яке не прилипає до рук і добре зліплюється.
3. Приготуйте начинку на штурханці. Висипте в миску сир, додайте 5 гілочок подрібненого кропу і вичавте один зубчик часнику.
4. З тесту зробіть 6 однакових кульок і присипте крохмалем. З кожної кульки в руках зробіть кружальце, всередину покладіть начинку і заліпіть. У вас має вийти довгаста форма. Кожен "штурханець" добре обваляйте у крохмалі, щоб вони не прилипали до рук.
Варіть "штурханці" у підсоленій воді 2-3 хвилини після спливання. В іншу каструлю налийте холодну воду. Діставайте шумівкою "штурханці" і занурюйте у холодну воду, щоб зупинити процес приготування. Подають готову страву із розтопленим маслом чи шкварками.
Раніше ми писали про В Днепре могут космически взлететь цены на подсолнечное масло