Як на "нулі" готують солянку Старосамарську. Рецепт від сержанта Дмитра Каюка з Дніпра (Фото і Відео)

 Під час війни життя продовжується й навіть набуває нових рис. Наприклад, зараз народжується такий напрямок в українській кулінарній культурі, як військова кухня. Дніпровський історик Дмитро Каюк, а зараз військовий батальону "Стара Самарь", захоплюється тим, що створює страви у польових умовах. Цього разу він поділився рецептом солянки Старосамарської, повідомлює Дніпровська панорама.

Перегукування назв невипадкове, бо козацька фортеця Стара Самарь, що знайдена поблизу Дніпра й проєкти, що з нею пов’язані – все це улюблена робота Дмитра Каюка до війни. Зараз він наче переніс частину своїх мрій про фортецю та її відродження в військові умови та відбудовує її тут, у степу Донеччини.

Тут село, якому не поталанило опинитися у зоні бойових дій. Воно порожнє, люди від’їхали звідсіля. Але, що цікаво, як тільки пригріло сонечко, на городах відразу з’явилися люди. Вони приїжджають, впораються і знов їдуть.Наша натура вона є українська, незламна, тягне нас до землі, - каже Дмитро

 Тим часом на дворі розпалюється піч. Поки все ж дізнаємось подробиці про назву страви.

Називається, як і батальон - на честь фортеці, яку побудував гетьман Мазепа і залишки якої зараз знаходяться у межах нашого міста. Солянку дуже люблять наші хлопці, тож зараз буде її казанний варіант, - розповідає автор рецепту Дмитро Каюк

Приготування солянки Старосамарської займатиме відповідний час, тож допомагає Дмитру військовий за позивним "Чіф". Швидше вийде.

Головне, щоб не було прильоту, - каже Дмитро 

І відразу береться за справу. Дмитро вже робив Старосамарський борщ, і всі кому  пощастило це бачити в інтернеті, були в захваті  від рецепту і від коментарів  Дмитра Каюка.

Солянка Старосамарська у польових умовах

1. Спочатку треба розігріти у казані олію, потім покласти в нього нарізану цибулю.

Погода сира, дрова важки, умови не дуже відповідають умовам. якби хтось з санітарних інспекторів побачив, то він надовго б втратив здоровий глузд...
Цибулька смажиться потроху, головне не досмажувати, а цибуля повинна бути пісочного кольору. Тоді вона віддає свій повний цибульний смак, - художньо коментує кухар.

Солянка лук

2. М'ясо ріжемо й кладемо у казан.

М'ясо двох видів дякуючи волонтерам - яловичина й курча. Багато м 'яса. Вегетаріанців у нас нема. Кажуть десь є один, в якійсь роті, але я не уявляю, як вегетаріанцям у таких умовах виживати.
М’ясо повинне трохи покритися скоринкою, підсмажитися. Так звана реакція Майяра наскільки я пам’ятаю. Це надасть особливий присмак саме казанний,- розповідає кухар.

Солянка мясо

3. Як не дивно, наступний крок – це спеції!

Зараз ми додамо паприку. Вона повинна заходити в розпечену рідину. Трішки покіпило. Колір з’явився, аромат пішов!Ковбаска трошки повинна обсмажитися. І ще один сорт ковбаси додамо, але підкопченої. Запах стоїть просто можна очманіти! Густа соляночка буде збірна, м' ясна! Сало не додамо й так вистачить, - коментує Дмитро

      Солянка посмішка

4. Картопля у військовій кухні додається майже до всіх перших страв. І до Старосамарської солянки також.

Наступний етап – додаємо картоплю. Небагато.
Можливо в автентичному рецепті картоплі немає, але ми робимо свій козацький старосамарський варіант солянки, - каже Дмитро Каюк

Cолянка середина

5. Огірки це той продукт що робить солянку солоною.

Картоплю перевіряємо, на смак, потім кладемо томатну пасту. Вона пройде й останній штрих - це огірочки. Вони повинні бути солоні, не мариновані! - попереджає Дмитро

6. Ллємо воду.

Це все ж таки суп! 

Солянка готова

7. Додаткові, але необхідні речі – лимон, оливки й сметана.

Нарізаємо хлібчик, лимончик, відкриваємо оливочки й пакетик сметанки. Зелень також рубимо - так про останні штрихи приготування Старосамарської солянки розповідає кухар й сержант Дмитро Каюк.

       солянка оливки


Дмитро куштує страву, прикриваючи очі і як основну спецію, наприкінці будь-якої розмови, додає:

Все буде 4.5.0! Батальон Стара Самарь тримає позиції! Обов’язково переможемо!

 

Раніше ми писали про «Святий Віктор» - це військова машина. Хто й чому її так назвав, і яка дівчина в Дніпрі піклується про «Вітю» (фото і відео)