Стара телекамера та унікальний двигун: у Дніпро привезли нові експонати для музею (відео)

До дніпровської майстерні музею «Машина часу» доставили нові ексклюзивні прилади, що у майбутньому стануть експонатами у закладі культури. Ми ознайомились із тим, як майстри реставрують студійну камеру, двигун внутрішнього згоряння та коробку передач з токарного станка. Про це ексклюзивно Дніпровській панорамі розповіли в музеї.

Багато з майбутніх експонатів музею доставляють до майстерні у вкрай незадовільному стані. Кожен із них по своєму унікальний. У найближчому майбутньому їх можна буде побачити лише в приватних або державних колекціях.

Це макет двигуна внутрішнього згоряння вантажного автомобіля ГАЗ. Він показує як рухаються частини двигуна, щоб,дитина розуміла, що таке двигун і як він працює, бо скоро будуть електродвигуни і такого ніхто не побаче, - розповідає головний інженер Олександр Шистя.

Борис працює у майстерні вже багато років. Він показує результат своєї роботи.

Коробка передач з токарного станка, дуже-дуже старого, зараз таких, мабуть, вже й нема станків. Потрапила вона (коробка передач) ледве крутилась. Розібрали, перебрали, змастили. На даний момент вона працює. Все крутиться, все клацає. Ось за цю ручку як крутить, то вона йде на "холостому" ходу. А для того, щоб вона запрацювала, треба щось перемкнути", - каже майстер Борис.

Ми перевірили, як працює коробка передач. Незабаром спробувати себе у якості токаря зможуть і відвідувачі музею. 

Але, мабуть, найцікавіше поповнення колекції – студійна камера, що використовували на телебаченні ще якихось 20--30 років тому.

Це студійна камера КТ-178, приїхала вона з міста Харків, вже такі ніхто не використовує, але це дуже цікава річ. Крім того, якість збірки і сам апарат дуже цікавий. Вона була робоча, але коли ми її брали, з неї витягли плати, у яких є золото, бо тоді б вона в 3 рази коштувала більше, ніж ми за неї заплатили. А теоретично вона робоча, - пояснює Шистя.

Після завершення всіх необхідних реставраційних робіт нові експонати стануть частиною колекції технічного музею «Машина часу».

Докладніше - в сюжеті:

Нагадаємо, раніше ми писали: Черга на "подивитись": чим живе вечірня Озерка у Дніпрі (фото, відео)