Святої Анастасії. Чому сьогодні не можна ходити босоніж та в'язати

22 грудня, в православному календарі день пам’яті святої Анастасії. Свята Анастасія була християнкою, яка народилася в Римі в сім’ї сенатора. Її хотіли віддати заміж за язичника, але дівчина розповіла своєму нареченому, що має страшну хворобу, і залишилася чистою, пише Дніпровська панорама.

Тоді християн ув'язнювали, катували, вбивали. Дівчина переодягалася, ходила до в'язниці, молилася за здоров'я в'язнів, перев'язувала їхні рани, допомагала, чим могла. Дізнавшись про це, її чоловік наказав побити дружину. А потім помістив в окремій кімнаті і приставив охоронців. Після смерті батька чоловік також постійно катував Анастасію, щоб заволодіти її великим спадком.

Але сталося диво, дорогою до Персії її чоловік потонув разом з кораблем. Анастасія отримала великий спадок, роздала половину біднякам, а сама змогла знову допомагати нужденним і в'язням. Згодом Анастасія почала сама мандрувати і повсюди намагалася допомагати християнам, яких зустрічала.

в храмі

Якось, прийшовши до в'язниці в Римі, Анастасія не виявила там в'язнів. Імператор Діоклетіан наказав стратити всіх, хто був ув'язнений. Тоді ж по щирому горю служителі імператора і зрозуміли, що Анастасія-християнка, і тоді між розкішними дарами язичників та страшними знаряддями тортур вона вибрала тортури. У гніві священнослужитель спробував осквернити чистоту Анастасії, але осліп, навіть не доторкнувшись до неї. Тоді Анастасії вдалося втекти від переслідувачів віри.

Але після святу Анастасію було схоплено вдруге і засуджено до голодної смерті. Вона провела у в'язниці без їжі 60 днів. Побачивши, що голод не завдав святій Анастасії жодної шкоди, Святу Анастасію хрестоподібно розтягли між чотирма стовпами над розведеним багаттям. Її тіло, не пошкоджене вогнем, якась благочестива жінка Аполлінарія поховала в саду. У V столітті мощі святої Анастасії були перенесені до Константинополя, де в ім'я її було збудовано храм. Пізніше главу та правницю великомучениці перенесли у створений неподалік Святої Гори Афон монастир святої Анастасії Узорішительниці.

Прикмети 22 грудня

  • На небі хмари пливуть проти вітру — до снігопаду.
  • Погана погода — така ж буде в жовтні.
  • Пташки сіли грітися біля будинку — принесуть нещастя.

Що завтра не можна робити

Вагітним жінкам заборонялося багато розповідати про вагітність та майбутню дитину. Не можна було проколювати вуха. Вважалося, що це може накликати головні болі. Не дозволялося в'язати — інакше член родини може сісти до в'язниці. А ще не рекомендували ходити босоніж, щоб не загубити гроші.

Що можна робити завтра

Існувала традиція дарувати подарунки своїм старшим родичам, щоб вони молилися за добробут молодих. Свята Анастасія вважалася покровителькою жіноцтва, особливо вагітних. Тому було прийнято молитися їй про здоров'я майбутньої дитини і породіллі.

Нагадаємо, раніше ми писали: Найдовша ніч у 2023 році: як загадати бажання, щоб воно здійснилося