Таємниці виробу № 2: презервативи, які можна було придбати у Дніпрі 50 років тому (фото)

У Дніпрі, як і повсюди в СРСР, півстоліття тому контрацептивні засоби були великим дефіцитом. Придбання презервативов вважалося надзвичайним успіхом. Втім, виглядав вироб номер 2 доволі дивно й тому заслуговував на різні гумористичні назви, але це вже інша історія,  повідомляє Дніпровська панорама з посиланням на Дніпро Інфо

Спочатку всі презервативи в Радянському Союзі виготовляли на одному заводі в Баківці. Завод випускав лише два вироби – презервативи та протигази. Пізніше презервативи почали випускати і на заводі Червоний гумовик у Києві.

MyCollages - 2023-05-10T174704.858

Звідкіля узявся номер у назві виробу

Цікаво, що виробом номер один називали протигаз. А вся справа в густині гуми, з якої вони були виготовлені. Чим вищий номер, тим тонша гума.

Презерватив називали виробом номер чотири, коли його виготовляли із відповідної гуми. Але конрацептив легко рвався, і номер гуми замінили на другий – міцніший.

Як виглядали презервативи 

Радянські презервативи продавалися у паперових конвертиках. Вони були жовтого або сірого кольору і неприємно пахли. Їх трохи притрушували тальком, щоб вони не злипалися.

презерватив соломенный

Де можна було придбати вироб №2

Заповітні "резиночки" можна було придбати в аптеці, але якщо вони туди і доставлялися, то розходилися гуртом за дуже короткий час. Коштував презерватив від 2 до 10 копійок.

презервативи 4 види

Якщо деяким заповзятливим особам вдавалося скуповувати презервативи оптом, вони перепродавалися за нечувані гроші, але все одно розходилися на "ура".

Чоловікові необхідно було повідомити свій розмір фармацевту. У 60-ті роки розмірів було три.

 Не лише через вказані розміри, над виробами жартували. 

презервативи негнучки

Додаткові властивості радянських презервативів

Подейкують, що радянський презерватив міг утримати відро води. Принаймні, діти примудрялися виготовляти з них «бомбочки», чим дуже дратували тих, хто підпадав під їхнє бомбардування. Туристи та рибалки  тримали у презервативах  сірники.

презервативи колекціонні

Зараз презервативи радянських часів підпадають під раритетні предмети. Так, 2 штуки можна придбати за 600 грн. Як зазначає  автор оголошення в інтернеті, він продає «антикваріат для колекціонерів».

Раніше ми писали про: На Дніпропетровщині рибалка витяг з водоймища золоту рибку (фото)