Таємниця зникнення одного з районів Кам’янського. Що відбулося з селищем Нижня Колонія 100 років тому (фото)

Немає нічого дивного в тому, що до міст поступово додаються села, і водночас деякі райони зникають безвісти. Саме другий варіант спіткало робоче селище Нижня колонія в Кам'янському. Добре, що історики зберегли про нього документи та фотографії, передає Дніпровська панорама з посиланням на сайт Наш репортер.

нижня колонія 2

Місто Кам'янське відомо своєю промисловістю. Металургійний завод у Кам’янському запрацював у 1889 році.Обладнання для виробництва привезли з Польщі. Водночас з налаштуванням металургійних потужностей почали будувати житло та створювати інфраструктуру для робочих та службовців.
З’явилися два поселення: Верхня Колонія й Нижня. У селищі  Верхня колонія  мешкали керівництво і переважна частина службовців, написано вже чимало. Від нього у Кам'янському досі залишилися якісь старовинні будівлі. А  розташування Нижньої навіть не могли встановити. А район був знаменитим.

нижня колонія 3
У пошуках зниклого поселення Нижня Колонія краєзнавці звернулися до старовинного плану-мапи у книзі «Опис Дніпровського заводу Південно-Руського Дніпровського Металургійного Товариства»

схема поселень

Умовним кордоном між Верхньою та Нижньою колоніями була нинішня вулиця Вокзальна та залізнична гілка (заводські поїзди в цьому місці курсують і сьогодні). Спуститися з Верхньої колонії до Нижньої (яка так і називалася, тому що розташована була нижче) можна було через міст (його називали «шляховиком»).

шляховик
З'ясувалося, що всі будинки були одноповерхові, переважно розраховані на дві квартири. У кожній квартирі була передня, комора та кухня. Також було кілька будинків казармового типу – на 4 та 8 квартир. Кожному будинку покладався сад, дерев'яні сараї та льодовик для зберігання продуктів.

Варто зазначити, що на вулицях Нижньої колонії було електричне освітлення та водопровід, гідранти були встановлені на кожній вулиці та у кожному садку.

будиночки у Кам'янськом
Документи тих років свідчать, що як у Верхній, так і Нижній колонії було дуже багато дерев. Мало того, йдеться буквально таке: «колонії потопали в садах».

поселення

Службовцям житло у Нижній колонії давали безплатно. Прості робочі платили по 2-4 рублі на місяць, при зарплаті у 40 рублів.
Буханець хліба вагою у 2 кг тоді коштував 5 копійок, кілограм сала – 50-60 копійок (тобто на 30 рублів можна було купити 60 кг сала). Десяток яєць коштував 10-19 копійок.Тобто харчування обходилося в 6 рублів 70 копійок на місяць.
Проте працювати доводилося по 12 годин на добу й умови були складні.

cім'я
Дехто зміг накопичити грошей й придбати потім будинок, виростити й надати освіту дітям. Деякі втрачали здоров'я на виробництві або просто спивалися.

робочі заводу
Нижня колонія існувала до 30-х років ХХ століття. Потім цю територію поглинув завод.  Доменні печі були розгорнуті  паралельно Дніпру. Вони й аглофабрика зараз стоять на місці Нижньої колонії.

Назва «Нижня колонія» ще довгий час використовувалася серед мешканців Кам’янського (зокрема, про неї згадували колишні переселенці з тих місць). Пізніше вона стала потроху забуватися. Втім кам’янчани цікавляться своєю історією.

Раніше ми писали про: Загадка 12 квартала у Дніпрі. Як виглядав житловий масив 50 років тому (фото)