Троянди у жовтні: що потрібно зробити, щоб добре перезимували

Троянди, як і інші рослини, потребують правильного догляду та підготовки до зимового періоду. Одним з основних етапів у жовтневому догляді вважається прибирання опалого листя під кущами, пише Дніпровська панорама.

Від цього залежить здоров'я кущів троянд, тому що саме у листі можуть ховатися небезпечні шкідники та збудники небезпечних хвороб.

осінні троянди

Навколо кореневої системи завжди має бути чисто, і про це не можна забувати. Сміття під кущами не повинно бути. Якщо вам важливо щоб троянди пишно цвіли і не хворіли, про це варто подбати. Шкідники здатні переносити низькі температури, тому шукають місце для зимового сну саме в опалому листі. Тому не забудьте перед настанням низьких температур, прибрати сміття під кущами.

осінні троянди

Крім того, у жовтні починають обрізання троянд і видалення в них невизрілих пагонів.

Троянди, що ростуть у горщиках та контейнерах, пересаджують у нові горщики, вибираючи тару трохи більшого розміру. Визначаючи, чи можна залишити рослину в старому горщику, чи садити в новий, варто орієнтуватися на розмір та стан його кореневої системи. Якщо вона повністю заповнила горщик – кущик обов'язково треба пересадити.

Жовтень та листопад – ідеальний час для того, щоб обрізати та вкрити троянди.

осінні троянди

Спочатку вирізають усі ділянки стебел з ушкодженнями та уражені хворобами. Деревина на місці зрізу має бути білою. Якщо вона має коричневі ділянки, обрізають ще нижче. Потім, видаляють всі кореневі порослі, пагони, що виросли нижче щеплення, а також тонкі гілки і такі, які загущають кущ. Обов'язково, також, потрібно видалити стебла в дереві, що не визріла, яка обов'язково підмерзне. Їх можна відрізнити по м'яких і погано шипах, що відокремлюються. На визрілих стеблах шипи відокремлюються легко.

Плетисті троянди піддають дуже слабкій обрізці. У них вирізають тільки мертві та слабкі пагони, іноді трохи вкорочують осьові гілки, переводячи їх на сильні прирости.

Зрізані пагони, видалене листя обов'язково збирають і спалюють, не залишаючи на ділянці як джерело інфекції.

осінні троянди

У той же час, зі зрізаних пагонів з визрілою деревиною виходять чудові живці, за допомогою яких можна розмножувати троянду, що сподобалася.

Після обрізки проводять обприскування, що викорінює, і вкривають кущі на зиму.

Нагадаємо, раніше ми писали: Ви досі її викидали: різні способи використання шкаралупи волоського горіха